Silicon Valley-beroemdheden richten zich op kunstmatige intelligentie
/reageer
Een groep investeerders uit Silicon Valley heeft één miljard dollar geïnvesteerd in een nieuwe non-profitorganisatie. Deze organisatie, Open AI geheten, gaat ze zonder commerciële belangen onderzoek doen naar kunstmatige intelligentie. De groep investeerders bestaat onder andere uit techneut Elon Musk en onderzoekster Ilya Sutskever.
Open AI
Open AI is een non-profit organisatie en de reden voor deze constructie is dat de onderzoekers geen druk voelen qua commerciële achtergrond. De financiers zullen geen druk uitoefenen en ook zijn er geen subsidies aangevraagd waardoor er belangen vanuit de overheid zijn die voor conflicten kunnen zorgen. Zoals de investeerders het zelf op de website beschrijven: “Aangezien ons onderzoek vrij is van financiële verplichtingen, kunnen we ons beter concentreren op het gedrag van mensen.”
OpenAI moet het gedrag van het menselijk wezen ‘op een positieve manier gaan benaderen’, maar wat dit precies inhoudt en wat we ervan moeten verwachten is onduidelijk. “Het resultaat van deze onderzoeken en ons werk is moeilijk te voorspellen, maar we geloven dat we het moeten gaan onderzoeken”, zo laten Musk en zijn mede-investeerders in hun gezamenlijke verklaring weten.
Ontstaan
Het idee voor een nieuw onderzoeksagentschap is in de zomer van 2014 ontstaan door een gesprek tussen Elon Musk en Sam Altman, voorzitter van het door Musk opgerichte autobedrijf Tesla. In dit gesprek hadden zij het over de toekomst van de wereld en wat daarin fout kan gaan. Het autobedrijf Tesla gebruikt kunstmatige intelligentie al op verschillende manieren haar modellen. Er zijn verschillende mogelijkheden in de auto’s ingebouwd, zoals een automatische parkeerpiloot. Geheel nieuw is dat niet, maar bij de sommige auto’s van Tesla is het mogelijk om uit te stappen en de auto parkeert zichzelf in.
Zo is het ook mogelijk dat de auto je tegemoet komt rijden, wanneer je aan komt lopen.
Open AI is een open source platform, wat inhoudt dat het anderen vrij laat om te profiteren van het werk wat het doet, maar er ook aan bij te dragen. Dit moet de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie ten goede komen, maar deze ook transparant houden. Dit doordat een gemeenschap kritisch kijkt naar de resultaten van Open AI en meedenkt en met de lopende onderzoeken.
Kritiek
Het blad Harvard Business Review zet een kanttekening bij Open AI. Vragen zijn er onder meer over over de non-profit-status van de onderzoeksinstelling. Zijn de doelstellingen immers wel zo zuiver ideëel? Want waarom willen de grootste techneuten van de wereld belangeloos de lastigste problemen van de mensheid aanpakken?
Het is geen geheim dat Silicon Valley graag alternatieve oplossingen zoekt en door te innoveren disruptief wil zijn. Veel van de grote uitkomsten van de technologische wereld hebben bestaande bedrijfsmodellen op z’n kop gezet, kijk bijvoorbeeld naar Facebook en Google. Het is nu de vraag of Open AI het mogelijk zal maken dat er onderzoeken naar kunstmatige intelligentie zonder commercieel oogpunt zullen plaatsvinden in de toekomst.
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook