Skybax verlicht het werk /reageer

Skybax verlicht het werk

Luchthavens willen hun capaciteit met gemiddeld vier procent per jaar verhogen. De gevolgen die dat heeft voor milieu- en geluidsoverlast kent iedereen wel zo’n beetje, maar dat zijn niet het enige problemen die opgelost dienen te worden. Het personeel op vliegvelden ondergaat ook de gevolgen van die schaalvergroting. Koffers, die tot 40 kilo kunnen wegen, worden tot nu toe gewoon met de hand van band naar bagagekar getild en idem dito weer van bagagekar naar band. Het laden en lossen van tassen en koffers zoals het nu gebeurt, is eigenlijk niet meer van deze tijd.

Puzzelstukken

Bekijk het interview met QuintechEen jaar geleden startten vijf in Delft afgestudeerden in de Lucht- en Ruimtevaarttechniek het bedrijf Quintech Engineering Innovations. Ze besloten van innovatieve bagagesystemen hun hoofdactiviteit te maken. Ondertussen zijn uit het proces vier producten voortgekomen. SkyBax - genomineerd voor de Herman Wijffels Innovatieprijs - is daar een van.

Behalve het sjouwprobleem oplossen, is het idee achter SkyBax dat er veel te winnen valt met het op de juiste manier stapelen en plaatsen van de koffers en tassen.
SkyBax weegt en meet de bagagestukken van de passagiers direct na afgifte. Een computerprogramma bepaalt hoe de koffers als puzzelstukken geplaatst kunnen worden in speciale containers. In die containers worden ze vervolgens volautomatisch naar het vliegtuig gereden. Met dit systeem hoeven de medewerkers alleen nog maar te controleren of alles goed verloopt, ze tillen niet meer.

“Maar ook voor de veiligheid is het een optimaal systeem”, vertelt Roel Reynen van Quintech. Als de koffers eenmaal afgegeven zijn, hoeft niemand ze meer te manipuleren.

Waarom de Herman Wijffels Innovatieprijs?

Quintech heeft al eerder een prijs gewonnen. In juni kreeg het bedrijf de ‘Baby Tycoon Award’, een startersprijs voor de regio Haaglanden. “Maar de Herman Wijffels Innovatieprijs is wel wat anders”, zegt Reynen. “Het niveau van de verschillende producten ligt hoger en het is een landelijke prijs.”
Omdat de producten van Quintech niet voor gewone consumenten bedoeld zijn, is het voor het bedrijf heel interessant om op deze manier in de aandacht te komen. “Verder hebben de inschrijving en de selectie ons geholpen met het aanscherpen van ons businessplan”, vertelt Reynen.

Herman Wijffels Innovatieprijs?

In 1999 werd het Herman Wijffels Fonds opgericht. Het fonds is vernoemd naar Herman Wijffels, die datzelfde jaar afscheid nam als voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland.

De Herman Wijffels Innovatieprijs werd in het leven geroepen “als stimuleringsprijs voor ondernemende mensen die initiatief nemen waar ze niet alleen zelf beter van worden, maar waar ook de maatschappij iets aan heeft.” Er zijn vier geldprijzen: hoofdprijs van 50.000 euro, tweede prijs van 37.500 euro, derde prijs van 25.000 euro en aanmoedigingsprijs van 10.000 euro voor ondernemers in de leeftijd tot 30. De prijs wordt 10 oktober tijdens de Holland Innovation in de Utrechtse Jaarbeurs uitgereikt.

Wat als ze de prijs winnen?

Een prijs winnen zal Quintech een steun in de rug geven, denkt Roel Reynen. “Het zal ons helpen de haalbaarheid van onze kerntechnologieën hard te maken. Dan staan we sterker tegenover investeerders.” Zijn ze op zoek naar investeerders dan? Niet echt, maar wel naar wat je noemt een launch customer, een eerste klant die risico’s durft te nemen door juist eerste klant te zijn.

Wat als ze die niet winnen?

Niet winnen betekent geen ramp, maar zal wellicht wat vertraging opleveren in de ontwikkeling van de SkyBax en hun andere producten. “Je wil snel gaan”, zegt Reynen. Momenteel is hun inkomstenbron voornamelijk consultancy. Het voordeel daarvan is dat je de klantvragen goed leert kennen, wat ook prima is voor ontwikkelingen van hun business op langere termijn.

Toekomstplannen?

Want het is wel de bedoeling dat Quintech marktinnovator is over een jaar of vijf. Reynen: “We hebben een getalenteerd team met slimme mensen. Op het moment leren we veel op het gebied van business, financiën en sales, maar ook op het persoonlijke vlak.” Deze prijs winnen zou de SkyBax een mooi extra duwtje geven.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Renée Kneppers

Renee Kneppers is journalist en freelancer