Nieuws/ Slaaptekort frustreert hersencapaciteit /reageer

door: Ewald Smits
over: biologie, gezondheid
op: 12 februari 2007

Wie iets moet bestuderen, kan de dag ervoor maar het beste vroeg naar bed gaan en genieten van een goede nachtrust. Doet hij of zij dat niet, dan is het rendement van de bestudering minimaal 10 procent minder dan dat de persoon in kwestie wel goed had geslapen. Slaaptekort vermindert de activiteit van hippocampus, een deel van het brein dat met het geheugen te maken heeft.

Geheugentest

Tot die conclusie komt Seung-Schik Yoo van de Harvard Medical School in Boston. Schik Yoo liet een groep twee nachten spelletjes doen en confronteerde hen daarna met een geheugentest. Hij toonde hen 150 plaatjes. Een andere groep, die wel was uitgeslapen, toonde hij dezelfde 150 plaatjes. Het verschil is saillant te noemen. De vermoeide groep identificeerde 74 procent van de plaatjes, de uitgeslapen groep maar liefst 86 procent. “Deze studie laat zien dat het brein uitgerust moet zijn om te onthouden en op te slaan”, zegt Yoo in Nature Neuoscience.

Stresshormoon

In beide hersenhelften is een hippocampus aanwezigStudies bij ratten hebben al eerder laten zien dat slaaptekort het stresshormoon in het brein doet stijgen. Daardoor functioneert de hippocampus minder goed.
Yoo denkt dat een soortgelijk effect opgeld doet bij mensen met een slaaptekort.

De hippocampus is een deel van de hersenen dat is gelegen aan de binnenzijde (het mediale vlak) van de zogeheten slaapkwab. In beide hersenhelften is er één aanwezig, en de naam komt van het vissengeslacht hippocampus, ofwel de zeepaardjes vanwege de gekromde vorm van deze hersendelen. De hippocampus maakt anatomisch gezien deel uit van het limbisch systeem samen met onder andere de hypothalamus en de amygdala.

Reageren via Facebook

Reacties