Slapen met één druk op de knop /6 reacties

Slapen met één druk op de knop

Slaap is essentieel voor een goede werking van het brein. Niemand weet echter precies waarom. Slaaponderzoekers aan de University of Wisconsin hebben nu een manier ontdekt om hersenen in een staat van diepe slaap te brengen. De universiteit denkt dat deze ontdekking op termijn kan leiden tot de ontwikkeling van een efficiënte slaapmachine.

Hersenen slapen nooit

Slaapfasen - diepe slaap is blauw en remslaap is rood gekleurdElke avond verliezen we allemaal het bewustzijn. Terwijl wij bewusteloos in bed liggen, is ons brein druk bezig. Wat er precies gebeurt tijdens die acht uur slaap weten we na 100 jaar slaaponderzoek nog steeds niet. Wel weten we dat ons brein vijf cycli doorloopt van ongeveer 90 minuten. De eerste cyclus is vooral gevuld met diepe slaap (blauw op de afbeelding). Maar hoe langer de slaap duurt, hoe groter het aandeel van de remslaap wordt (rood gekleurd) per cyclus.

Remslaap niet onmisbaar

Deze remslaap is een merkwaardige slaapfase. We liggen bewegingsloos in bed, maar de snelle oogbewegingen (rapid eye movements) verraden dat onze hersenen niet stil staan. In deze fase zijn we makkelijk wakker te maken. Sterker nog, op metingen van de elektrische hersenactiviteit lijkt het alsof we al wakker zijn, zo actief is het brein. Tot enkele jaren geleden dachten slaapexperts daarom dat de remslaap een belangrijke functie had. Recent onderzoek laat echter zien dat remslaap helemaal niet zo onmisbaar is. Zo blijken mensen zonder remslaap (bijvoorbeeld door hersenletsel of gebruik van antidepressiva) daar nauwelijks hinder van te ondervinden.

Het orkest van de diepe slaap

‘Dit kan leiden tot een magnetisch gestimuleerde powernap, met de voordelen van acht uur slaap in slechts een paar uur.’

De wetenschappelijke aandacht verschuift daarom steeds meer naar de diepe slaap. In deze fase zijn we zeer moeilijk te wekken. Veel hersencellen zijn inactief terwijl enkele hersencellen regelmatig en gelijktijdig pulseren als een soort orkest. Dit elektrische ritme is zeer afwijkend van hoe ons brein overdag functioneert. Wat er tijdens deze fase gebeurt is onderwerp van vele wetenschappelijke onderzoeken. Professor Tononi, slaaponderzoeker aan de University of Wisconsin, denkt dat tijdens de diepe slaap de verbindingen tussen hersencellen efficiënter gemaakt worden. Zonder dit mechanisme raakt het brein verstopt en “kunnen we niks nieuws meer leren”, volgens Tononi.