Slapen met één druk op de knop /6 reacties

Onlangs publiceerde professor Tononi resultaten van zijn nieuwe onderzoek. Met behulp van een gerichte magnetische puls (TMS) kon hij het brein van proefpersonen in een staat van diepe slaap brengen. “Met één puls konden we een golf induceren die exact leek op de hersengolven tijdens diepe slaap,” zegt Tononi. “Bij stimulatie van een bepaalde plek in de hersenen verspreiden de golven zich duidelijk door alle delen van het brein.”

Mogelijke toepassingen

Presentatie professor TononiEen apparaat dat met een druk op de knop het brein in diepe slaap brengt spreekt tot ieders verbeelding. In een persbericht heeft de University of Wisconsin het over de mogelijke toepassingen. “Dit kan leiden tot een magnetisch gestimuleerde powernap, met de voordelen van acht uur slaap in slechts een paar uur.” Voordat zo’n apparaat echter gerealiseerd kan worden, moet eerst een aantal vragen beantwoord worden. Heeft TMS-gestimuleerde slaap hetzelfde effect heeft als diepe slaap? En is alleen diepe slaap voldoende voor een gezond brein? De aanwijzingen uit eerder onderzoek zijn hoopvol, maar er is nog veel werk te doen.

Slanker brein

Tononi neemt één stap tegelijk. Hij wil met zijn ontdekking eerst meer onderzoek doen naar de effecten van diepe slaap. “Slaap is de prijs die we betalen voor plasticiteit. Tegen de ochtend is ieders brein slanker, zodat we weer ruimte hebben om te leren,” aldus Tononi. Zijn TMS-apparaat stelt hem in staat om die theorie aan de praktijk te toetsen. Nog even geduld dus voor iedereen die een nacht van acht uur zonde van de tijd vindt.

Reageren via Facebook

Over Derk Runhaar

Derk Runhaar is huisarts en schrijft over innovaties in de gezondheidszorg.