Nieuws/ Sleutels van licht /reageer

door: Cindy Curré
over: elektrotechniek, communicatie, computer
op: 19 juli 2008

Beveiliging van elektronische gegevens wordt steeds belangrijker naarmate meer bedrijven, overheden en personen vertrouwen op het veilig elektronisch versturen en uitwisselen van data. De huidige sleutelverdelingssystemen van data zijn gebaseerd op wiskundige algoritmen en zijn in principe te kraken. Deze manier van versleutelen krijgt binnenkort concurrentie van de eerste kwantumcryptografie-chip voor commerciële toepassingen.

Willekeurig

Siemens IT Solutions and Services, de Austrian Research Centers en de Technische Universiteit Graz ontwikkelden samen deze eerste kwantumcryptografie-chip. De chip genereert een volstrekt willekeurige getallenreeks uit lichtdeeltjes waarmee data worden beveiligd. Het prototype van de chip is al gereed. In oktober 2008 wordt de chip door Siemens gepresenteerd.

Fotonen

De kwantumcryptografie werkt met afzonderlijke lichtdeeltjes, zogenoemde fotonen, die door een optisch apparaat worden gegenereerd en gecodeerd. De veiligheid van de gegevens wordt daarbij gewaarborgd door natuurwetten; fotonen creëren volstrekt willekeurige sleutels.

Nadat het optische apparaat de lichtdeeltjes via een glasvezelkabel naar de ontvanger van het bericht heeft gestuurd, meet elke communicatiepartner bepaalde eigenschappen van de fotonen met behulp van een detector. Vervolgens worden de waarden aan de hand van een communicatieprotocol via internet met elkaar vergeleken. Komen de waarden overeen, dan gaat de chip tot verwerking over en genereert deze met de meetresultaten een veilige sleutel.

Afluisteren

Het bericht wordt pas verstuurd wanneer de sleutel veilig is. Bij het genereren van de sleutel wordt elke afluisterpoging geregistreerd, omdat fotonen hierbij veranderd respectievelijk vernietigd worden. Wanneer de chip registreert dat iemand aan het afluisteren is, genereert hij een nieuwe sleutel. Dit wordt net zo vaak herhaald tot zeker is dat niemand meeluistert.

De sleutels worden direct in de chip zelf voor het ver- en ontsleutelen van gegevens gebruikt en worden vervolgens gewist. Ze verlaten de chip niet.

Naar verwachting zal het nog twee jaar duren voordat de chips in serie kunnen worden geproduceerd.

Reageren via Facebook

Reacties