Slim bedacht: even een bril kopen bij de drogist
/reageer
-
door: Rob van Leeuwen over: marketing, strategie, businesstrends op: 23 mei 2011 Eyelove Brillen is hard bezig de markt te innoveren.
“Een bril is een modeaccessoire geworden. Sommigen kopen een nieuwe bril bij elk nieuw jasje.”
Eigen winkelruimte? Opticiëns voor oogmetingen? Leuk, maar helemaal niet nodig als je een brillenketen wilt beginnen. Zet gewoon een innovatief apparaat dat brillenglazen kopieert in een hoek van de drogist.
Voormalig Hans Anders-directeur John Keijsers heeft het slim aangepakt. Begin 2010 begon hij samen met Jeroen Lutmers aan Eyelove Brillen, een bedrijf dat eind 2010 als investeerder Leon Melchior jr. meekreeg, zoon van de voormalige eigenaar van Hans Anders.
Door in de reclamecampagne te referenen aan de geschiedenis van Keijsers stond het bedrijf meteen op de kaart. Hans Anders kon
de verwijzing namelijk niet waarderen en spande een kort geding aan, waarop Eyelove Brillen beloofde de campagne aan te passen.
Vijf vierkante meter nodig
Eyelove heeft echter meer dan een goed gevoel voor publiciteit, het zet feitelijk een hele bedrijfstak op zijn kop. In het businessmodel zijn nieuwe oogmetingen niet mogelijk; de opticiën is vervangen door een apparaat dat de sterkte van een bestaande bril kan kopiëren. De eigen winkelruimte is vervangen door wandmeubels in DA-drogisterijen, een keten waarmee een vijfjarig contract is gesloten. Inmiddels is het al bij 80 (van de ruim 400) DA’s mogelijk de 175 verschillende Eyelove brillen te kopen.
Keijsers zegt dat zijn concept gunstig is voor de DA-ondernemers, met wie de marge op de brillen wordt gedeeld. “Zij willen zoveel mogelijk omzet draaien op de meters die ze hebben, en ons concept heeft maar vijf vierkante meter nodig.”
Geen prothese meer
De komende vijf jaar mag Eyelove Brillen niet in zee met een andere drogisterijketen, dus kijkt Keijsers nu naar samenwerking met andere ketens, zoals V&D. “DA zit niet in stadscentra en de V&D wel, dus daar liggen kansen. Daarnaast is er ook interesse van buitenlandse modeketens en luxe parfumeriezaken.”
Nieuw geopende vestigingen verkopen per week tussen de 100 en 200 brillen. Keijsers denkt dat hij een markt bedient die de bestaande brillenketens hebben laten liggen. “Vroeger was een bril een prothese, tegenwoordig is het een modeaccessoire. Door de prijs laag te houden, verlagen we de drempel. Sommigen kopen meteen drie of vier brillen, zodat ze bij elk jasje een ander montuur kunnen dragen.”
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook