Reacties/ Vergaderen doe je online, virtueel en met Augmented Reality printlink


El Don (22 mei 2009, 09:53)

"In de verdere toekomst valt te verwachten dat Augmented Reality ervoor gaat zorgen dat het net lijkt alsof je bij elkaar in de kamer zit"

Wat een onzin, heeft iemand de nieuwe term Augmented Reality bij zijn Bull Shit Bingo toegevoegd?

Fysiek contact is redelijk zintuigelijk i.p.v. digitaal. Hoe additionele digitale informatie een toevoeging is aan een realiteitsbeleving is mijn een raadsel.

Shaun (22 mei 2009, 13:18)

Mee eens El, maar dan op andere gronden.

In de toekomst is er geen kamer meer.
In de toekomst wordt er niet meer vergaderd.
In de toekomst denken mensen vóór en na en werken mensen samen.
Maar mischien leg ik de lat iets te hoog...

courtvideo (25 mei 2009, 16:09)

Dat heel veel vergaderingen in binnen- en buitenland niet persé fysiek bezocht hoeven te worden is helemaal waar. Minder reizen is zeker een optie en bespaart kosten, heel veel reistijd en is ook nog eens goed voor het milieu en de fileproblematiek. Maar wat het begrip augmented reality hiermee van doen heeft ontgaat mij.

Voor vergaderen op afstand zijn er een aantal mogelijkheden, van het klassieke telefonisch vergaderen, via webbased technieken als Skype video, en Microsoft applicaties tot aan het serieuze en professionele werk: videoconferencing.

Als vervanger van de fysieke aanwezigheid bij vergaderingen met meer dan 2 deelnemers is eigenlijk alleen videoconferencing een serieuze optie. De andere oplossingen gaan ten koste van beeld en lichaamstaal (telefonisch vergaderen) of bieden een zodanige beeld en geluidskwaliteit en schermgrootte dat deze met meerdere personen niet echt bruikbaar is (webbased).

De nieuwste videoconferencing technieken bieden een extreem hoge kwaliteit beeld en geluid (High Definition) bij een hanteerbare bandbreedte. Dankzij de ruime beschikbaarheid van ADSL, de alsmaar lagere prijzen van grote beeldschermen en de scherpe prijsstelling van een merk als LifeSize is videoconferencing niet langer alleen een oplossing voor de zeer grote bedrijven maar ook voor het MKB en non profit sector.

Ton (26 mei 2009, 08:15)

Jammer dat er niet wat meer in gegaan wordt welke rol dit gaat spelen, ik moet het allemaal nog afwachten.

Video conference is inderdaad een van de betere virtuele vergader oplossing die we hebben, maar meestal verkeerd gebruikt. Het is niet meer dan een tool om vertrouwen te wekken.

Teams gaan er zeker niet beter door "virtueel" vergaderen, eenmaal door de virtuele curve, vallen ze meestal weer terug op telecon. En zo hoort het ook. Tot vervelens toe vergaderen over video conference met mensen die je toch al kent is naar mijn mening onzinnig. Net zo onzinnig als een Halo studio te bouwen.

Waarom denk je dat video telefonie nooit echt iets geworden is. Het voegt niet veel toe, mensen die in je adres boek staan ken je al. Je weet wanneer ze welk gezicht trekken en je vertrouwd ze al, dus beeld is overbodig.

Als Augmented Reality iets kan toevoegen moet het radicaal anders zijn dan VC, meer dan een driedimensionaal boek. Anders zal het gaan behoren in de categorie nice to have. Het moet meer toevoegen dan het wekken van vertrouwen.

courtvideo (27 mei 2009, 09:36)

Volgens Ton hoef je mensen niet meer te zien, wanneer je ze kent. Dat voegt niets meer toe, spraak is dan genoeg. Dat lijkt me niet erg gezellig voor familie en vrienden, maar ook op zakelijk terrein gaat dat volgens mij niet op.

Communicatie bestaat voor een groot deel uit non-verbaal gedrag. Alleen zien hoe de ander er nu eigenlijk uit ziet is daar maar een minimaal onderdeel van. Oogcontact, mimiek, zithouding, gebaren etc. zijn daarbij veel belangrijker om werkelijk contact te leggen en te houden. Lichaamstaal en woorden zijn soms met elkaar in strijd en dan blijkt de lichaamstaal veelzeggender...

Alleen een techniek die deze onderdelen voldoende natuurlijk kan weergeven, is geschikt voor grotere groepen en langere vergaderingen. Bij beeldtelefoons, webcam-oplossingen, maar veel te vaak ook bij videoconferencing wordt daaraan volledig voorbij gegaan. Oogcontact is dan niet mogelijk. De kwaliteit van het beeld, en de schermgrootte laten niet toe om de anderen werkelijk goed waar te nemen. Dan is het beeld inderdaad al snel leuke overbodige franje.

Het kan gelukkig wel anders, het is op verschillende manieren mogelijk oogcontact te creëren. De nieuwste HD-apparatuur biedt zeer hoge kwaliteit beeld en geluid, zodat de lichaamstaal ook echt te lezen valt; je kunt de pupillen van de gesprekspartner werkelijk zien vernauwen!
Ik heb het nog niet eens over extreme Telepresence-oplossing van vele honderduizenden euro's, goede kwaliteit is al mogelijk met apparatuur van enkele duizenden euro's en enig verstand van zaken bij de installatie. Daarmee is HD-videoconferencing ook zinvol als vervanger van reizen in eigen land en zelfs in de eigen regio.

Overigens ben ik nog steeds benieuwd wat de schrijver van dit artikel in dit verband bedoelde met de term "augmented reality".

Tom Rovers (29 mei 2009, 20:05)

@Iedereen: Excuus voor mijn (wegens vakantie) late reactie. Leuk om te zien dat het artikel in zo'n levendige discussie heeft geresulteerd.

Met augmented reality heb ik zoiets voor ogen:

http://www.computerarts.co.uk/__data/assets/image/232104/varieties/7.jpg

Het plaatje is niet echt optimaal, maar het gaat om het creëren van een virtuele laag over de werkelijkheid waardoor het voor de aanwezigen lijkt alsof iemand echt in dezelfde ruimte is. Op het plaatje zie je dit in de vorm van een 3d projectie.

Over het juiste begrip en de te gebruiken technologie zullen de meningen verschillen, maar het is een stap vooruit ten opzichte van de huidige oplossingen die enkel 'platte' video's laten zien.

@Ton - Videoconferencing is in mijn ogen op dit moment inderdaad ook de beste optie die we hebben. Je wijst terecht op het feit dat er meer voor nodig is dan alleen techniek om dit goed te laten werken. Online vergaderen zou in mijn optiek een onderdeel moeten zijn van een bredere set samenwerkings- en communicatietools. Alleen zo kan een team echt goed online functioneren.

Tonline (2 juni 2009, 15:11)

tom/ court

indeed, ik geef weer wat ik zie, ik ken de studie over lichaams taal, oogcontact heel goed namelijk, die studie worden ook heel veel gebruikt bij de verkoop van de meest uiteenlopende producten.

Neemt niet weg dat er wel degelijk een markt voor is, maar niet in teams naar mijn mening. Wel als je solliciteert, een deal moet gaan sluiten, of brainstormt. Ik heb gewerkt met 3d videoconferentie met verbluffende resultaten. Maar we moeten niet overdrijven. Naar mijn mening is vertrouwen DE grote enabeler van virtueel werken, niet de technologie. (daar valt face to face ook onder)

leuke discussie overigens...

Tonline (2 juni 2009, 15:14)

ps

Kan je die link nog een keer posten? hij is niet helemaal overgekomen

Thanks!

Tom Rovers (3 juni 2009, 16:38)

@Tonline

Ik zie dat de link niet helemaal goed is overgekomen. Ik kan het origineel nergens vinden, maar hier is een ander voorbeeld uit een CNN uitzending: http://bit.ly/l4e7K

Breuk (29 juli 2009, 13:44)

Dit is een andere nieuwe Nederlandse ontwikkeling: IRIS (www.iris2iris.com).

Dit apparaat sluit mooi aan bij deze discussie. Online oogcontact, altijd direct beschikbaar, flexibel met alle communicatie video platforms (ook HD), flexibel aan te sluiten op elke pc en plug-and-play installatie.

Misschien moeten we het online vergaderen verplaatsen naar het bureau in plaats van vergaderruimtes.

Reageer zelf!

Reactieformulier

Help?
In de reacties kun je zgn. BBcode gebruiken. Dit gaat als volgt:
[b]dikgedrukt[/b] wordt: vetgedrukt
[i]schuingedrukt[/i] wordt: schuingedrukt
[quote]quote[/quote] wordt:
quote
[url=http://www.sync.nl/]link[/url] wordt: link
[img]http://www.anderewebsite.nl/plaatje.jpg[/img] wordt: jouw plaatje