Slimme producten voor een massa-markt /2 reacties

Slimme producten voor een massa-markt

Met simpele materialen en slim design zijn bevolkingsreddende producten te maken, bewijst een expositie in het New Yorkse Design Museum Cooper-Hewitt. Handige ontwerpen inzake water, onderdak, gezondheid en andere basisbehoeften. Voor een echte massa-markt.

1 | Fast Bricks, de slimme baksteenmaker

Met vijf tot acht werknemers kunnen met het apparaat 400 stenen per dag worden gemaakt.Dit apparaat biedt ondernemers in Afrika de mogelijkheid om zogenoemde Kickstart stenen te maken, kwalitatief goede metselstenen van grond en beton. Het apparaat, dat 350 dollar kost, is al in gebruik in Tanzania, Soedan en Somalie. Met vijf tot acht werknemers kunnen met het apparaat 400 stenen per dag worden gemaakt. Dat is 25 procent meer dan met handwerk.
Tot op vandaag zijn de Kickstart stenen gebruikt in meer dan 200 basisscholen in Malawi.

2 | SolarAid, dag batterijen!

Met de SolarAid zijn mensen in de Derde Wereld verlost van batterijenBatterijen zijn duur, moeilijk verkrijgbaar en snel leeg. Daarbij zijn ze milieuvervuilend en tegelijkertijd broodnodig voor bijvoorbeeld gehoorapparaten. Met de SolarAid zijn mensen in de Derde Wereld verlost van batterijen. Overdag ‘draait’ het apparaat op zonlicht en slaat de overtollige stroom op in een accu. Die kan in de nacht worden gebruikt.
SolarAid is al in gebruik in dertig landen en kost 100 dollar per stuk. De oplader gaat twee tot drie jaar mee.

3 | Dik uitgevallen rietje filtert water

Verstergaard Frandsen ontwikkelde de LifeStraw, een draagbaar waterfilterDagelijks sterven er wereldwijd 6.000 mensen aan het drinken van vervuild water. Tijd om daar verandering in te brengen, vond Verstergaard Frandsen. Het ontwikkelde de LifeStraw, een dik uitgevallen rietje dat dienst doet als draagbaar waterfilter. Het filter ontdoet het water van cholera, dysentery en typhus-bacterien door een ‘halogen-based resin filter’.
De LifeStraw wordt al gebruikt in Ghana, Nigeria, Pakistan en Uganda en één exemplaar kan 700 liter water zuiveren.

4 | Solide kinderlaptop met zwengel

Via een zwengel kunnen gebruikers het ding zelf van energie voorzienVoor minder dan 100 dollar beschikken kinderen in de Derde Wereld over een stootvaste laptop die hen in staat stel om te leren, te communiceren en te spelen. Elektriciteit heeft het ding niet nodig. Via een zwengel kunnen gebruikers het ding zelf van energie voorzien. De naam is One Laptop Per Child (OLPC) en de verwachting is dat het in september op de markt komt in zes landen, waaronder Nigeria en Thailand.

5 | Rolbaar watervat

Water gaat voortaan rollend achter je aanWater gaat niet langer op het hoofd of op de rug omdat het slecht is voor de wervels. Water gaat voortaan rollend achter je aan. In de vijftig liter tellende Q-Drum, een rolbaar watervat. Wie nu nog 10 kilometer moet lopen om water te halen, krijgt geen last meer van nek- en rugwervels. Afgelegen dorpen krijgen zo gemakkelijker de beschikking over schoon en drinkbaar water.
De Q-Drum is al in gebruik in Kenia, Namibie en Ivoorkust.

  • Ontwerpers: P.J. en J.P.S. Hendrikse
  • Producenten: Maymac Rotomoulders en Pioneer Plastics

[bron: BusinessWeek]

Reageren via Facebook

Over Ewald Smits

Ewald Smits is journalist, media-ondernemer en co-founder van MT/Sprout.
Volg hem ook op Twitter