Slimme sleutel rekent hamburger af én zoekt de auto /reageer

Slimme sleutel rekent hamburger af én zoekt de auto

Dat is nog eens handig: een autosleutel waarmee je in een oogwenk je boodschappen betaalt, en die je vervolgens ook nog helpt je auto terug te vinden op een immense parkeerplaats. Een sleutel bovendien die je treinkaartje vervangt en waarmee je een filmpje kunt downloaden terwijl je in de file staat.

De multifunctionele autosleutel die chipfabrikant NXP Automotive ontwikkelt, draagt deze en nog meer mogelijkheden in zich. Dat komt door de SmartMX Chip die hij bevat: een chip met een geheugen om gegevens in op te slaan en een microprocessor die berekeningen en communicatie met de buitenwereld mogelijk maakt. De antenne die hiervoor nodig is, is veel kleiner dan gebruikelijk, waardoor de chip in het kleine formaat van de sleutel past.

Betalen

“Dankzij de smartMX Chip werkt de sleutel als een creditcard”, zegt François Patrice, marketing director Smart Cards bij NXP. “Aan het eind van de maand ontvangt de gebruiker gewoon een lijst van de kosten die van zijn rekening worden afgeschreven.” De sleutel hoeft dus niet te worden opgeladen zoals een chipknip. De betaling gebeurt bovendien veel sneller dan met een bankpas, omdat het systeem werkt op grond van Near Field Communication (NFC): door de kaart dichtbij een scanner te houden, wordt de benodigde informatie uitgewisseld.

Daarvoor is natuurlijk wel de juiste infrastructuur nodig. “Klopt, maar contactloos betalen zal de komende jaren sterk opkomen in heel Europa”, voorspelt Patrice. “In de Verenigde Staten is het contactloos betalen met een creditcard al heel gebruikelijk en ook in Londen kun je al in veel winkels en fastfoodzaken betalen op deze wijze. Consumenten vinden het systeem erg prettig, omdat het lange wachtrijen bij de kassa voorkomt.”

BMW

Begin november presenteert NXP samen met autofabrikant BMW een prototype van de sleutel tijdens de CARTES & Identification show in Parijs. Aangezien BMW-rijders nu al gebruik kunnen maken van zogenaamde ‘BMW credit cards’, is de multifunctionele sleutel een logische volgende stap. “Toekomstige gebruikers kunnen de sleutel ook gebruiken om persoonlijke voorkeuren mee op te slaan, of om toegang te krijgen tot allerlei gepersonaliseerde online services”, zegt Patrice. “Deze persoonlijke settings kunnen ook in andere BMW’s geactiveerd worden, waardoor het heel makkelijk wordt auto’s te huren of te ruilen. Eigenlijk is van alles mogelijk, bijvoorbeeld even een film downloaden in de auto.”

Navigatiesysteem

Wat nu alleen de luxe BMW nog biedt, is in principe in elke auto toepasbaar. Maar wat te doen als je met je multifunctionele sleutel twee volle boodschappentassen hebt betaald, en vervolgens geen idee meer hebt waar de auto ook alweer stond? In dat geval hoef je de sleutel alleen even dichtbij je eigen smartmobiel met navigatiesysteem te houden. De telefoon laadt de exacte locatiegegevens dan in een fractie van een seconde op. De sleutel stuurt namelijk niet alleen een signaal naar de auto om de deuren te openen of te vergrendelen, maar vangt ook signalen van de auto op. Daarmee zijn de coördinaten van de auto te bepalen, maar ook andere nuttige informatie. Zo valt van de sleutel af te lezen of de deuren dicht zijn en het schuifdak gesloten. Handig voor wie daar halverwege de supermarkt plotseling over twijfelt.

Roofoverval

Een andere functionaliteit, die volgens NXP vooral in de Verenigde Staten populair is: de sleutel geeft aan of er personen rond de auto lopen. “In verband met mogelijke roofovervallen”, legt Willem Bulthuis uit, vice-president global automotive marketing & sales van NXP. “De bestuurder kan zo op afstand inschatten of het veilig is om in te stappen, of dat het verstandig is om even te wachten.”