Slimste regio ter wereld brengt kennis, tech en fun samen /reageer

Slimste regio ter wereld brengt kennis, tech en fun samen

In heel Nederland is de Dutch Technology Week in volle gang: ook Brainport-regio Eindhoven doet hierbij een flinke duit in het zakje. Op het Ketelhuisplein, gesitueerd in het hart van innovation area Strijp-S, bracht hightech-engineeringshuis Sioux Technologies innovatieve ondernemers en ambitieuze studenten samen. “We willen laten zien hoe leuk tech is.”

Na enkele minuten rondlopen op het Sioux Tech Festival blijkt al hoeveel makkelijker en leuker technologische ontwikkelingen ons leven hebben gemaakt. De interactieve installaties van Museum Door de Stad bieden direct een dankbaar inzicht. Zet jezelf eens op een fiets en zie hoe je vroeger hiermee de snelste was, maar naarmate de decennia verstrijken andere voertuigen (dus de technologische vooruitgang) je na verloop van tijd voorbijrazen. Zoals ook de botsauto’s van Bumper Ballet je niet alleen doen lachen, maar je ook laten nadenken over de rol van tech. Heb je in het begin nog de controle over je wagentje, wanneer de computer het overneemt ben je aan zijn ‘grillen’ overgeleverd.

Het draait deze woensdagmiddag en -avond uiteindelijk om de Sioux Mechatronics Trophy, een jaarlijks terugkerende wedstrijd waarbij studententeams uit heel Europa hun zelfgebouwde robots een parcours af laten leggen. Sioux besloot om daaromheen het nuttige met het aangename (en leerzame) te combineren en uiteenlopende partijen – variërend van technische studententeams tot een kunstcollectief – uit te nodigen om te laten zien wat er allemaal mogelijk is met tech.
“We willen eerst en vooral laten zien dat tech, naast nuttig, ook écht leuk is”, legt Sioux-topman Leon Giesen uit. “Dat doen we door de studenten te enthousiasmeren door middel van de Mechatronics Trophy, maar ook door de invulling om de wedstrijd heen.” Op donderdagavond is er bijvoorbeeld ook nog een quiznight, waar in totaal 1.400 techneuten op af komen. De keuze voor de voormalig ‘verboden stad’ Strijp-S, dat tot 2006 nog een afgesloten gebied was en waar Philips onder meer de radio en de televisie uitvond, laat zich ook verklaren. Giesen: “Net zoals wij is dit gebied ook erg in ontwikkeling. Het leeft, het bruist en het is een plek waar vermaak en technologische vooruitgang samenkomen.”

Privacy en out-of-the-box denken

Vermaak, vooruitgang en stof tot nadenken komen samen in de Mirror Room, een initiatief van We Are Data. In een paar minuten tijd vormen de computers van de Mirror Room een compleet beeld van je. Niet door vragen te stellen, maar aan de hand van waarnemingen: je hartslag, kijkrichting en lichaamshouding. De vraag is: willen we wel dat men hier zonder te vragen achter komt? Een intrigerend en confronterend stukje technologie, waarbij velen de uitkomsten niet delen, maar juist tegen de borst gedrukt houden.

In de Drone Command Unit worden mensen gedwongen om zowel logisch als out-of-the-box te denken en samen te werken. In deze mobiele escaperoom, ontwikkeld door Sioux zelf, moet je in tien minuten een geïnfecteerde drone onschadelijk zien te maken. Ook dát is een onderdeel van technologie: onbeperkte mogelijkheden, maar tegelijkertijd nadenken over de mogelijke gevolgen ervan.
Terwijl de aanwezige Holodeck op zijn beurt laat zien hoe technologie zakelijke toepassingen op een speelse manier kan benaderen. Uit een samenwerking tussen Enversed Studios en Sioux is een holografisch ontwikkelplatform ontstaan. Zet je VR-bril op en bekijk machines nog voordat ze gebouwd zijn. Je kunt ze uit elkaar halen, van top tot teen bekijken en fouten detecteren, nog voordat er een moer is aangedraaid: een technologische ontwikkeling die wereldwijd het bedrijfsleven veel kosten gaat besparen.

Sioux Mechatronis Trophy 2019

Terwijl mensen zich laten scannen, zich opsluiten in de escape room en van een afstand een exoskelet van maar liefst drie meter besturen, strijden twaalf studententeams om de Sioux Mechatronics Trophy 2019. Een semester lang hebben de teams aan hun robot gewerkt, nu is het tijd om het parcours af te leggen. Onder toeziend oog van jong en oud worden batterijen gewisseld, zonder dat er mensenhanden aan te pas komen.
Na enkele uren driftig coderen, optimaliseren en observeren wint team Batt Boys van hogeschool InHolland uit Alkmaar uiteindelijk de bijzonder internationale finale. “Dit is onwerkelijk”, laten de mannen weten. “Vanochtend moesten we nog de batterijen voor de robot ophalen en installeren.” Uiteindelijk bleken de Batt Boys in staat om het gehele parcours perfect en binnen de tijd af te leggen. Hun geheim? “Stap voor stap hebben we alle basics goed werkend gekregen en gehouden.” Met hun overwinning komt er een einde aan een dag vol tech en fun.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.