Social media: zo doen zij het /reageer

Social media: zo doen zij het

#1. Casper Mooyman, social media ­manager bij Vodafone (foto boven)

@caspermooyman
500+ connecties op LinkedIn
194 vrienden op Facebook

In één tweet
Op Hyves, Facebook en YouTube met eigen content, (nog) niet op Twitter. Commerciële voordelen? ‘Iets voor de toekomst.’

Vodafone

164.007 Hyves-fans
13.114 personen vinden Vodafone leuk op Facebook
181.378 keer is het VodafoneNL-kanaal op YouTube bekeken
709 volgers op @VodafoneNL
0 tweets (tot op heden)
Bijna 100 personen checkten op 16 april in een Vodafonewinkel in via Foursquare en maakten zo kans op een Nintendo 3Ds.

Mooyman: “We volgen het al langer, maar pas een jaar geleden hebben we een strategie ­geschreven. We hebben een nieuwe laag gecreëerd, met 8 tot 10 mensen van allerlei afdelingen die een deel van hun tijd aan social media besteden. Uitgangspunt is dat zo ook ­raakvlakken zichtbaar ­worden. We hebben ons afgevraagd waar klanten over ons merk praten, en hoe we die ­discussie kunnen faciliteren. We maken daarin bewuste keuzes. Vier jaar geleden zijn we gestart met het account @VFwebrelations, maar twee jaar geleden heeft Twitter minder aandacht gekregen. Binnenkort starten we weer met een ­eigen account. De content die we aanbieden ­verschilt per netwerk. We hebben niet vastgelegd ­hoeveel ­klanten we ­willen winnen, of hoeveel we willen ­besparen, al geloven we wel in de potentie van ­social media. Maar het ­eerste half jaar is het doel vooral ­aanwezigheid en zo bekendheid, ­merkvoorkeur en loyaliteit te ­creëren.”

Tip
“Voor ieder bedrijf in elke sector bieden social media kansen. Gebruik het allereerst als luisterinstrument, ­zodat je weet wat klanten, medewerkers en journalisten van je bedrijf vinden.”

#2. Samantha Nagtegaal-Waas, marketing manager bij Monsterboard

Samantha Nagtegaal-Waas, Monsterboard

340 connecties op LinkedIn
206 volgers op twitteraccount @Sams_Tweets
119 vrienden op Facebook

In één tweet
Een loopbaancoach is voor Monsterboard het persoonlijk ­aanspreekpunt op sociale netwerken.

Monsterboard

716 Facebookvrienden van Monstercoach Freek
883 volgers op twitteraccount @DeMonsterCoach
17.349 keer is het MonsterboardNL-kanaal op YouTube bekeken
11.888 kijkers zagen een video waarin Freek tips geeft over ­salarisonderhandelingen
158 vrienden op Hyves
500+ connecties op LinkedIn
3.275 personen vinden Monsterboard.nl leuk op Facebook
25% van zijn tijd besteedt Freek Jordans aan Monsterboard

Nagtegaal-Waas: “Internet is niet persoonlijk, en daar is Monsterboard.nl ­natuurlijk mede debet aan. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een ­Monstercoach, een loopbaanexpert die online aan ­werkzoekenden advies kan geven. Op onze vacature kwamen meer dan 60 reacties binnen, Freek Jordans kwam daarbij als beste uit de bus. Sinds augustus 2010 besteedt hij een kwart van zijn tijd aan Monsterboard. Hij begeleidt, als online én offline gids, mensen die een baan zoeken. Elk kwartaal organiseren we een Monster Meetup, waar ­werk­zoekenden terecht kunnen met vragen. Freek is daar als MonsterCoach altijd bij. Online reageert hij, ook pro-actief, op vragen binnen alle ­kanalen. Hij is een ervaren loopbaan­adviseur, dus heeft hij zelf de ­controle over wat hij doet, al wordt hij sporadisch ondersteund en hebben we ook geregeld contact. Via ­social media kun je ­makkelijk de behoefte van je doelgroep ­achterhalen. Zo houden we bij wat gezegd wordt over ons merk, en monitoren we termen als ‘solliciteren’, ‘salaris’ en ‘vacature’. Wie goed ­omgaat met social media, creëert ­ambassadeurs. De werkzoekenden die wij online helpen, melden dat bijvoorbeeld weer op hun ­eigen ­twitteraccount: zij zijn onze ­reclame.”

Tip
“Hoge aantallen fans en volgers krijgen is leuk, maar niet altijd goed: de kwaliteit van je doelgroep is veel belangrijker.”