Social media: zo doen zij het /reageer

#3. Rick Mans, social media lead bij Capgemini

Rick Mans, Capgemini

500+ connecties op LinkedIn
3.502 volgers op twitteraccount @rickmans
277 vrienden op Facebook
26 presentaties op SlideShare

In één tweet
34 Capgemini-medewerkers profileren zich op social media als bedrijfsambassadeurs. Ieder is expert op een ander thema.

Capgemini

7.401 volgers op internationaal twitteraccount @capgemini
628 volgers op twitteraccount ­@CapgeminiNL
38.733 keer is het capgemini-mediakanaal op YouTube bekeken
795 personen vinden Capgemini leuk op ­Facebook
57.251 volgers heeft Capgemini op LinkedIn
7 presentaties van Capgemini op SlideShare
1.247 leden telt de Werken bij Capgemini-Hyvespagina

Mans: “Social media zijn bij ons intern al goed opgepakt: 20.000 ­Capgemini-werknemers zijn aangesloten bij het interne netwerk Yammer. Daar plukken we dagelijks de vruchten van. Mensen die een vraag hebben, krijgen vaak binnen een uur antwoord. Elk uur zijn er minstens 300 gebruikers online, op een gemiddelde dag worden 400 tot 1.000 berichten geplaatst. Extern loopt de ontwikkeling nog. In november zijn we gestart met een project rond 34 experts; medewerkers die onze kennis een gezicht moeten ­geven. Daar ben ik er één van, ik treed op als ambassadeur voor het thema social ­media. ­Ondertussen meten we alle views en ­conversaties die plaatsvinden, plus de leads die direct contact ­opleveren. We willen content delen, met iedereen. Dus niet alleen persberichten, maar ook ­persoonlijke blogs, geschreven door ­echte mensen, met echte ­meningen. Onze ­focus ligt op 5 kanalen: Twitter, Facebook, ­LinkedIn, YouTube en Slideshare. De ene helft van mijn tijd draag ik ons verhaal uit via social media, de andere helft zit ik bij klanten, om ze te helpen zelf social media toe te ­passen. Sommigen vertellen me dat ze ‘iets met Twitter’ ­willen, anderen hebben al goed voor ogen wat ze precies willen bereiken. Directe verkoop via social media is weinigen ­gegeven, maar je kunt wel randvoorwaarden scheppen voor toekomstige winst.”

Tip
“Social media bieden een manier je verhaal te delen. Denk niet meteen commercieel, maar vraag je af wat je te vertellen hebt. Is dat interessant genoeg om naar te luisteren?”

#4. Sander Willems, communicatiemanager nieuwe media bij Heijmans

Sander Willems, Heijmans

488 connecties op LinkedIn
425 volgers op @hetissander
92 vrienden op Facebook

In één tweet
Inzet op reputatie, omgevingscommunicatie, arbeidsmarkt en kennis­management. Eerst interne organisatie, ­daarna de buitenwereld.

Heijmans

2.854 volgers op ­­­­@HeijmansNL
174 personen vinden Heijmans leuk op ­Facebook
1.505 volgers op LinkedIn
1.700 kijkers op YouTube-kanaal HeijmansNV
68 volgers voor @bvdels, coo van Heijmans
31 volgers voor @markvdbiggelaar, cfo van ­Heijmans

Willems: “De bouw is een behoorlijk conser­vatieve branche, communicatie staat er zelden ­bovenaan de agenda. Van bedrijven als KLM of Philips wordt verwacht dat ze op ­social media actief zijn, van Heijmans niet. Dat maakt het moeilijker, maar zorgt ook dat we het goede ­voorbeeld kunnen geven. We ­willen onze deur op een grote kier ­zetten. Ik heb eerst op regiokantoren uitgelegd wat er allemaal kan met social media, ­zodat we onze strategie kunnen waar­maken. Het is niet de bedoeling dat we naar ­buiten toe mooi weer spelen, terwijl een probleem ­intern niet opgelost kan worden. Obstakels zijn de generatiekloof binnen het bedrijf, en dat twitteren op de bouwplek moeilijk gaat. Van onze 8.200 werknemers zitten er circa 4.000 achter een computer. In een half jaar tijd hebben zich weliswaar 1.200 ­gebruikers aangemeld op Yammer, onder wie de ­directie, maar via de computer bereik je dus maar de helft van al je medewerkers. Extern richten we ons op Twitter, ­YouTube, ­LinkedIn en Facebook. We hebben recent een aantal functies vervuld via Twitter en LinkedIn, maar meestal gaat werving en ­selectie nog via de ­geijkte paden. Daar ligt nog een kans voor kostenreductie. Ook ­kunnen social ­media een factor ­spelen bij de toekenning van infrastructuurprojecten van bijvoorbeeld Rijkswaterstaat. Die worden deels ­gegund op basis van de EMVI-score, de economisch meest voordelige inschrijving, ­waarvan omgevingscommunicatie ­onderdeel is. Als wij omwonenden goed ­voorlichten, kan dat net het verschil maken bij de toekenning van een opdracht.”

Tip
“Social media zijn niet de kip met het ­gouden ei. Ook duizend volgers hebben zegt niets, een kwalitatief netwerk is veel ­belangrijker dan de kwantiteit ervan.”