Social networks zijn doelwit van hackers /reageer

Social networks zijn doelwit van hackers

Afgelopen donderdag werden een aantal websites waaronder de social networksites Twitter en Facebook, lamgelegd door een gecoördineerde aanval door hackers.

De aanval, die uitsluitend Amerikaanse sites trof begon in de ochtend (lokale tijd) en duurde ongeveer twee uur. Gebruikers van Twitter konden hun site niet bereiken en gebruikers van Facebook kampten met grote vertragingen tijdens het gebruik van hun site. Omdat de sites wereldwijd tientallen miljoenen gebruikers hebben, waren de gevolgen van de aanval wereldwijd direct merkbaar.

Samen met Google onderzochten Facebook en Twitter wat de precieze oorzaak was van de problemen. Het zou gaan om een zogenaamde ‘denial-of-service attack’. Het populaire weblog Livejournal.com was ook doelwit van de aanvallen. De site was enkele uren onbereikbaar en ook hier lijkt het om ‘denail-of-service attack’ te gaan.

Dit type aanval zorgt ervoor dat de site die doelwit is ontoegankelijk wordt door een lawine aan traffic. De aanvallers infecteren hiervoor honderdduizenden computers met een virussoftware dat geprogrammeerd is om op een vast moment zoveel verbindingsverzoeken naar de server van het doelwit te versturen, dat de service ervan tijdelijk niet beschikbaar is, of de server crasht. Vandaag heeft Twitter nog steeds problemen als gevolg van deze aanval. De site is wel weer bereikbaar, maar nog niet alles werkt naar behoren.

Trofee voor hackers

Professor Avi Ruben van de Amerikaanse John Hopkins Universiteit noemt de aanvallen “onvermijdelijk”. “Hoe meer media-aandacht een website krijgt, hoe groter de kans dat deze een trofee voor hackers wordt en hoe waarschijnlijker het is dat je hun doelwit wordt.” De aanvallen onderstrepen het belang van grote social networks op Internet, die door tientallen miljoenen wereldwijd worden gebruikt. Twitter was al vaker doelwit van hackers die bijvoorbeeld inbraken op accounts van haar gebruikers. “We werken er hard aan om technische stabiliteit te bereiken, maar deze aanvallen tonen aan dat we nog veel werk te verzetten hebben,” zegt mede-oprichter van Twitter, Biz Stone.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Patrick Bauduin

Patrick Bauduin is eigenaar van RedPepper producties, dat trainingen en bijeenkomsten organiseert voor Young Professionals.