Ondernemer, haal jij wel het meeste uit jouw persoonlijke LinkedIn-account en die van jouw bedrijf? /reageer

Ondernemer, haal jij wel het meeste uit jouw persoonlijke LinkedIn-account en die van jouw bedrijf?

Zie jij steeds meer de kwaliteiten van LinkedIn als marketinginstrument in, maar behaalt jouw organisatie nog altijd niet het gewenste resultaat? Geen zorgen, je bent niet de enige. Daarom legt Maxim Spek, oprichter van het contentmarketingbureau ProSpex, uit hoe jij als ondernemer zowel je bedrijfspagina als jouw eigen LinkedIn profiel (nog) effectiever kunt inzetten.

Het bureau van Spek adviseert (eigenaren van) organisaties met het opbouwen van waardevolle relaties via LinkedIn. Nadat die relaties zijn opgebouwd, volgt leadgeneratie via het sociale medium: social selling. Deze manier van verkopen – of relatieopbouw – is sterk in opkomst. Spek legt het uit als een proces waarbij je relevante content deelt met als doel om op termijn tought leadership te claimen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, ervaren de ondernemers die ProSpex ondersteunt. Vaak stellen zij zichzelf het LinkedIn-doel om zoveel mogelijk volgers te krijgen op hun bedrijfspagina, met de verwachting dat daar interessante leads tussen zitten. Die gedachte volgt Spek niet. In de volgende alinea lees je waarvoor je jouw bedrijfspagina het best kunt gebruiken. We verklappen het alvast: leadgeneratie is niet het antwoord.

Bedrijfspagina voor bestaande relaties

Op welke manier kun je als ondernemer dan wél jouw bedrijfspagina het best inzetten? Dit doe je door allereerst vast te stellen wie die pagina zoal volgen, stelt Spek. In veel gevallen zullen ondernemers tot de conclusie komen dat dit klanten, zakenpartners, medewerkers, familie en vrienden zijn. Kortom: mensen die het beste met jouw merk voor hebben. Om die reden is jouw bedrijfspagina perfect om succesverhalen te delen; klanten horen nu eenmaal graag dat het goed gaat met een zakenpartner. Ook kun je hier bedrijfsupdates geven, zoals product- of dienstuitbreidingen, een nieuw HR-beleid of hoe gezellig het afgelopen teamuitje was.

Waar de bedrijfspagina dus de uitgelezen plek is om jouw bestaande netwerk te bereiken, is het niet zozeer de plek waar je mensen tegenkomt die onbekend zijn met jouw merk. Ook noemt Spek de kans dat jouw bedrijfsposts hen via het LinkedIn-algoritme bereiken erg gering. Daarom kun je ze het best benaderen vanuit jouw persoonlijke account, of vanuit die van een collega die binnen een ander onderwerp kennisautoriteit claimt.

Persoonlijke account voor nieuwe relaties

Volgens Spek – en het social selling principe – is jouw eigen LinkedIn-profiel dé plek voor het opbouwen van nieuwe relaties. Mensen doen immers graag zaken met mensen, niet zozeer met bedrijven. Vanuit die gedachte onderzocht zijn bureau wat dezelfde post op de persoonlijke- en bedrijfspagina qua betrokkenheid oplevert. Wat blijkt? Via de persoonlijke pagina heb je gemiddeld tien keer zoveel engagement als wanneer je hetzelfde bericht vanuit je bedrijfspagina deelt. Zelfs Coolblue CEO Pieter Zwart (40K volgers) bereikt met zijn content drie keer meer betrokkenheid dan de bedrijfspagina met het dubbele aantal volgers.

Jouw LinkedIn-pagina omtoveren tot leadgenerator

Wanneer je jouw LinkedIn-profiel wilt omzetten in een tool die succesvol leads genereert, zul je moeten voldoen aan een paar eisen. Als eerst benoemt Spek het overwinnen van het eventuele ongemak dat je kunt hebben bij het commercieel inzetten van jouw pagina. Eenmaal begonnen, zul je daar snel geen last meer van hebben. Vervolgens stel je vast in welke omgeving je graag van betekenis wilt zijn, wat voor een thema’s daarin spelen en hoe jouw boodschap daarbinnen luidt. Je kunt namelijk maar op één onderwerp kennisautoriteit zijn.

Wil je toch op meerdere onderwerpen kennisautoriteit claimen? Dan zul je voor elk onderwerp een andere persoon aan moeten wijzen. Wanneer je vanuit één profiel meerdere domeinen claimt, creëer je verwarring en zal geen van je boodschappen volledig overkomen. Focus en consistentie zijn key.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.