Nieuws/ Software spot spammer op social networks /reageer

door: Ewald Smits
over: internet, software, communicatie, computer
op: 25 juli 2007

Nieuwe software (pdf), ontwikkeld door het Massachusetts Institute of Technology, maakt het mogelijk nepprofielen van social network-gebruikers te onderscheiden van echte. De software maakt een inschatting of achter een profiel op bijvoorbeeld MySpace een echt mens zit of niet. Dat schrijft New Scientist

De software doet dat door onder meer te kijken naar het ‘sociale gehalte’ van een profiel. Ook brengt hij in kaart wat de frequentie van verstuurde en ontvangen berichten is, en kijkt hij naar het aantal geplaatste foto’s en video’s.

Neppagina’s

Steeds meer sociale netwerken ondervinden last van spammers die via neppagina’s nieuwe adressen proberen te vinden. Op MySpace bestaan volgens Emerce duizenden nep-profielenpagina’s.
Achter deze profielenpagina gaan spammers schuil. Zij versturen via zo’n nepprofiel honderdduizenden vriendenverzoeken. Wie zo’n vriendenverzoek accepteert, zit in de fuik van de spammer. MySpace heeft meer dan andere sociale netwerken te kampen met een spam-probleem. Onder gebruikers neemt de irritatie hierover toe. Op Hyves is commerciële spam een minder veelvoorkomend probleem, hoewel door leden van dit netwerk sommige kettingberichten ook als spam worden ervaren.

Weloverwogen besluit

Met de door de software gemaakte inschatting zouden leden van MySpace een weloverwogen besluit kunnen nemen om iemand wel of niet als vriend te accepteren. Waarom leden van MySpace overigens onbekenden als vriend accepteren, blijft een vraag. Feit is dat veel leden dit gewoonweg doen. Van sociale netwerken als Facebook en Hyves is bekend dat leden vrijwel al hun virtuele vrienden kennen uit het ‘echte’ leven.
De door het instituut ontwikkelde software wordt volgende maand op een anti-spam conferentie gepresenteerd. Critici menen dat spammers snel zullen inspelen op de software, door profielen te creëren die de software beoordeeld als ‘sociaal’.

Reageren via Facebook

Reacties