Soorten duurzaamheid in de kledingindustrie /reageer

Soorten duurzaamheid in de kledingindustrie

Je ziet een leuk shirtje hangen voor maar vijf euro! Dit is een koopje natuurlijk, maar weet jij ook wat er achter de productie van dit shirtje zit en waarom het zo goedkoop is? Vaak is zulke kleding niet eerlijk geproduceerd. Dit wil zeggen dat er slechts 0.6% van de prijs van het kledingstuk bij de maker terecht komt. Ook is zulke kleding vaak geproduceerd op een vervuilende manier voor het milieu. Steeds vaker wordt de term duurzaamheid gebruikt. Dit komt doordat duurzaamheid tegenwoordig een belangrijke rol speelt in onze samenleving. Ook speelt duurzaamheid een belangrijke rol in de kledingindustrie. Duurzame kleding is een term voor kleding die geproduceerd is zonder mens, dier of milieu te beschadigen. De kledingindustrie is namelijk één van de meest vervuilende en schadelijke industrie ter wereld. Omdat duurzaamheid tegenwoordig een trend is, is deze trend ook niet te missen in de kledingindustrie. Maar hoe pakt de kledingindustrie de duurzaamheid op?

Milieuvriendelijke kleding

Kleding kan op verschillende manieren milieuvriendelijk zijn. De kleding kan gemaakt zijn van milieuvriendelijke materialen. Voorbeelden hiervan zijn: bamboe pyjamakleding, tencel jurken, organisch katoen ondergoed en linnen badpakken. Naast het materiaal, kan kleding ook milieuvriendelijk zijn omdat er minder water is verbruikt in het proces. Nog meer kenmerken van milieuvriendelijk produceren zijn: het verminderen van CO2-uitstoot, het voorkomen van gifstoffen in het milieu en het werken met bio-afbreekbare verpakkingsmaterialen.

Eerlijke kleding

Eerlijke kleding is kleding die eerlijk wordt geproduceerd. Dit betekent dat arbeiders die de kleding hebben gemaakt onder veilige en hygiënische werkomstandigheden werken, met normale werktijden. De arbeiders krijgen een leefbaar loon, waarbij ze genoeg betaald krijgen voor eten, huur, gezondheidszorg, kleding, transport en school. Bij de productie van eerlijke kleding is er geen sprake van kinderarbeid of dwangarbeid.

Lokaal geproduceerde kleding

Lokaal geproduceerde kleding is wanneer het binnen Europa is geproduceerd. In Europa wordt kleding vaak duurzamer geproduceerd dan buiten Europa. Dit komt doordat de kleding een kleinere afstand af legt om bij de bestemming te komen, maar ook omdat de kleding volgens de EU regelgeving wordt geproduceerd. De kleding wordt dus eerlijk en milieuvriendelijker geproduceerd zonder een grote afstand af te leggen.

Veganistische kleding

Veganistische kleding bevat geen dierlijke producten, zoals wol of leer. Zelfs de lijm en verfstoffen zijn diervriendelijk. Dit zorgt er niet alleen voor dat het vrij is van dierenleed, maar het zorgt er ook voor dat het milieuvriendelijk is. Omdat dieren veel CO2 uitstoten, is de CO2-uitstoot van de productie van de diervrije kleding over het algemeen lager.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.