Spinoza-winnaars 2007 /1 reactie

Winnaar 4: Wil Roebroks

prof. dr. Wil Roebroks (Universiteit Leiden)Wie is het?
De vierde en laatste premie gaat naar Wil Roebroks (Sint-Geertruid, 5 mei 1955) die in 1979 cum laude afstudeerde aan de toenmalige Katholieke Universiteit Nijmegen in de sociale en economische geschiedenis, waarna hij een kopstudie archeologie aan de Universiteit Leiden volgde. In 1989 promoveerde hij cum laude op een NWO-onderzoek naar de Oude Steentijd in Nederland. Later, in 1994, mocht hij met een pionierssubsidie van diezelfde NWO onderzoek doen naar het leven van mensen in de IJstijd. Vanaf 1996 is hij hoogleraar aan de Universiteit Leiden.

Aan dezelfde Universiteit was hij verbonden als wetenschappelijk directeur van onderzoeksschool archeologie ARCHON en sinds 2001 is hij lid van de KNAW. Bovendien heeft Roebroks met zijn populair-wetenschappelijke boek ‘Oermensen in Nederland’ - waarin hij verslag doet van zijn promotieonderzoek - in 1991 de KIJK/Wetenschapsweekprijs gewonnen (nu de Eureka!-prijs).

Wat doet hij?
Alhoewel Wil Roebroks probeert vanuit verschillende wetenschapsdisciplines de vragen naar de oorsprong van de mens en de ontwikkeling van menselijke samenlevingsvormen te beantwoorden - hierbij baseert hij zich op, vooral, fysieke sporen die door archeologen worden gevonden.

Nationaal en internationaal staat Roebroks bekend als een zeer onafhankelijke en onorthodoxe onderzoeker, wat hem meteen de meest prominente Nederlandse archeoloog maakt: samen met Robin Dennell van de University of Sheffield publiceerde hij in een artikel in Nature dat de heersende opvatting van de verspreiding van de mensheid helemaal omver gegooid moet worden. Volgens hen was er twee miljoen jaar geleden meer sprake van tweerichtingsverkeer tussen Azië en Afrika, dan de nu veronderstelde eenrichtingsstroom van Afrika naar Azië. Deze publicatie is illustratief voor zijn werkwijze: hij laat zich niet leiden door heersende opvattingen, maar analyseert zelf op een kritische wijze al het bronnenmateriaal.

Robroks onderzoekt nu de communicatie en cognitie van de Neanderthalers.Waarom viel hij in de prijzen?
Roebroks is een archeoloog die de knuppel in het hoenderhok durft te gooien door omstreden stellingen in te nemen over onderwerpen als migraties van mensen uit de Oude Steentijd, de eerste kolonisatie van Europa en het gedrag van Neanderthalers. Laatstgenoemde groep was volgens hem veel slimmer dan tot nog toe altijd wordt aangenomen en voor een NWO-project onderzoekt hij nu dan ook de communicatie en cognitie van de Neanderthalers.

De jury roemt Roebroks om zijn teammentaliteit en het feit dat hij mensen van alle leeftijden en achtergronden samen kan brengen in verschillende projecten en publicaties. De Spinozacommissie hoopt dan ook dat hij met de premie ook nieuwe wetenschappelijke talenten in zijn vakgebied krijgt en niet alleen controversiële ontdekkingen zal doen.

Uitreiking

De dertiende officiële uitreiking van de Spinozapremies en het bijbehorende Spinozabeeldje zal plaatsvinden op woensdag 28 november 2007 in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Reageren via Facebook

Over Marjon Vinck

mr. Marjon Vinck (1981) is van huis uit juriste en werkzaam in de verzekeringsbranche. Op dit moment is zij op zoek naar een nieuwe uitdaging.