Spotify wil muzikaal app-platform worden /2 reacties

Spotify wil muzikaal app-platform worden

Tijdens een persconferentie in New York heeft Daniel Ek, de ceo en oprichter van Spotify, aangekondigd dat de muziekdienst wordt opengesteld voor externe ontwikkelaars. Zij krijgen toegang tot de API en kunnen daardoor HTML5-applicaties gaan ontwikkelen rond de muziek die Spotify aanbiedt. “Wij worden hierdoor een muziekplatform”, aldus Ek. “Hier heeft de gebruiker om gevraagd.”

Muziektijdschrift RollingStone, krant The Guardian en muziekdienst Last.fm zitten bij de eerste merken die een applicatie binnen Spotify lanceren. RollingStone integreert bijvoorbeeld recensies van albums in de app, waarbij het album in kwestie direct beluisterd kan worden. Daarnaast gaat het muziektijdschrift door journalisten samengestelde playlists aanbieden. TuneWiki, een dienst die songteksten aanbiedt, heeft een applicatie ontwikkeld waardoor je live de songteksten aan je voorbij ziet komen, terwijl je muziek binnen Spotify luistert.

Ek noemde naast het voorbeeld van RollingStone, waarbij content wordt gekoppeld aan de muziek op Spotify, ook integratie van concertagenda’s en verkoop van concerttickets als mogelijkheden om applicaties op te ontwikkelen. Ek vertelde dat het delen van muziek het belangrijkste aspect van Spotify is, en dat het ervoor kan zorgen dat de muziekindustrie eindelijk weer eens groeit. “Mensen blijven langer hangen, en betalen sneller”. Met de openstelling voor externe ontwikkelaars hoopt het Zweedse bedrijf dat luisteraars nog meer en nog vaker gaan delen. Ek vertelde dat Spotify sinds september 7 miljoen nieuwe gebruikers erbij heeft gekregen.

De apps worden toegankelijk via de zogenaamde App Finder (preview). In eerste instantie zijn daar apps te vinden van de partners Billboard, Fuse, The Guardian, Last.fm, Moodagent, Pitchfork, Rolling Stone, Songkick, Soundrop, TuneWiki en We Are Hunted. Het is alleen mogelijk applicaties binnen het Spotify-programma te lanceren.

Zien wat wordt geluisterd

De openstelling kan goed uitpakken voor Spotify, want ontwikkelaars zullen interessante vernieuwingen aan de dienst kunnen toevoegen, zonder dat het bedrijf er zelf moeite voor hoeft te doen. Ek meldde tussen neus en lippen door dat het bedrijf het laatste woord heeft over applicaties. Met andere woorden: als het niet aan de kwaliteitseisen voldoet, kom je er niet in met je app. Op een vraag uit het publiek over het introduceren van eventuele verdienmodellen rond applicaties antwoordde Ek dat dit op korte termijn niet mogelijk wordt. De baas van TuneWiki zei nog wel dat alleen al de toegang tot de gebruikers van Spotify van toegevoegde waarde voor zijn dienst is.


Yikes, Spotify CEO says there is no monetization plans for its platform yet. So why would most developers care?
Nov 30 via webFavoriteRetweetReply

Zelf blijft Spotify ook nieuwe dingen toevoegen aan de muziekdienst, zo kondigde Ek aan dat er aan de rechterkant van het muziekprogramma voortaan te zien is wat je vrienden luisteren of doen op Spotify. Het lijkt afgekeken van Facebook, dat sinds kort aan de rechterkant van je timeline een zogenaamde ticker weergeeft, waarin alle acties van je vrienden te volgen zijn. “Het is een makkelijke manier om erachter te komen wat je vrienden luisteren”, aldus Ek.

Volgens Spotify gaat Spotify Platform, zoals de nieuwe functionaliteit is gedoopt, later vandaag live in de preview-versie, en wordt het vanaf december voor consumenten beschikbaar. Check voor meer info over de applicaties ook onderstaand filmpje.

Reageren via Facebook

Over Rob van Leeuwen