Nieuws/ Spotted by Locals wint Open web Awards /reageer

door: Redactie Sync
over: internet, uitgeven, consumenten, e-commerce
op: 18 december 2008

Het Nederlandse bedrijf Spotted by Locals heeft de internationale Open Web Awards in de categorie “Travel” gewonnen. De Open Web Awards zijn een initiatief van Mashable. Er zijn 220.000 stemmen uitgebracht in drie stemrondes.

De website SpottedbyLocals.com is een Europees netwerk van twintig blogs van geselecteerde inwoners van een stad die schrijven over hun favoriete plekken. Spotted by Locals richt zich op reizigers die steden buiten de toeristen willen ervaren. Door af te gaan op in formatie van lokale inwoners leer je een stad op een andere manier kennen.

Begrip

Het bedrijf is gestart uit onvrede met gebrek aan betrouwbare informatie op internet over echt lokale plekjes. Reisgidsen blijken ook zelden up-to-date. Maar ook om een steentje bij te dragen aan een betere wereld: een stad door de ogen van locals ervaren, kweekt begrip voor andere culturen.

Spotted by Locals is in 2008 gestart door het echtpaar Sanne en Bart van Poll. Het is het eerste cityblog-netwerk met persoonlijk geselecteerde bloggers die schrijven vanuit een persoonlijk en lokaal perspectief. Recentelijk zijn twintig Europese cityblogs gelanceerd. In de komende maanden volgen er nog vijf. Spotted by Locals drijft op 95 “spotters”, die na een persoonlijk gesprek in hun stad gecontracteerd zijn om over hun stad te schrijven.

Echte locals
De Van Polls geloven dat de sleutel tot kwalitatief hoogwaardige en betrouwbare informatie het handmatig selecteren van bloggers is. ‘Alleen “echte” locals worden gekozen om te schrijven over hun favoriete plekken in de stad waar ze van houden,’ aldus de oprichters. ‘Steeds meer moderne stedenreizigers slaan liever een toeristen-highlight of twee over om de echt lokale cultuur van een stad te kunnen ervaren.’

Reisgidsen als de Lonely Planet beantwoorden vaak niet aan die behoefte, vinden ze bij Spotted by Locals. Schrijvers van gidsen als de Lonely Planet zijn vaak zelf geen lokale inwoners van een stad, maar eigenlijk ook toeristen. Een ander nadeel van reisgidsen is het simpele feit dat ze van papier gemaakt zijn: veel van de informatie in een gids is al snel achterhaald, vooral in steden.

Een risico van een initiatief als deze is dat wat nu nog lokale informatie is, bij een steeds groter publiek bekend raakt en uiteindelijk in de reisgidsen komt. Lonely Planet is ook begonnen als een gids om het massatoerisme te mijden. Voor de jury van de Open Web Awards was dat geen reden Spotted by Locals niet de eerste prijs toe te kennen.

Reageren via Facebook

Reacties