Sprinters hebben langere voorvoeten dan niet-sprinters /reageer

Sprinters hebben langere voorvoeten dan niet-sprinters

Hardlopers die zijn gespecialiseerd in de sprint hebben gemiddeld langere voorvoetbotjes dan niet sprinters en het draaipunt in hun enkelgewricht zit verder naar achteren dan bij niet-sprinters. Daardoor kunnen ze beter accelereren.

Dat schrijven wetenschappers van de Amerikaanse Pennsylvania University in Proceedings of the Royal Society B. Ze bestudeerden de voeten van sprinters en niet-sprinters met behulp van magnetische resonantie, een beeldvormingsmethode om bot en gewrichten in beeld te brengen.

Tot nu toe waren de voeten van sprinters en langeafstandslopers alleen van buitenaf bestudeerd.

Korte hielen

De sprinters bleken in rust twaalf procent kortere hielen te hebben en ongeveer zes procent langere voorvoeten. Dat geeft hen de mogelijkheid het gewricht heel snel te bewegen. In een eenvoudig computermodel toonden de onderzoekers aan dat sprinters met die verhoudingen tot vier keer meer kracht per seconde kunnen leveren tijdens versnelling dan lopers met zeer ongunstige verhoudingen.

De botjes en enkels van de sprinters zijn niet veranderd door het sprinten. Ze erfden deze eigenschappen van hun ouders en kregen daarmee een sprintvoordeel in de schoot geworpen.

Cheetahs en hazewindhonden hebben relatief nog veel lange voorvoeten en kleine hielen. Zijn verslaan de menselijke sprinters met gemak.

Ook interessant:

Hardlopen in een harnas, dat lukt geen ridder
Rondje hardlopen? Trek je schoenen uit
De evolutie van het schaatsen

Reageren via Facebook

Reacties

Over Jop de Vrieze

Jopinie is schrijver en wetenschapsjournalist, gespecialiseerd in biologie, psychologie, farmaceutische en medische wetenschap, met uitstapjes naar maatschappelijke ontwikkelingen met een wetenschappelijk tintje.

Jopinie schrijft vlot, enthousiast en liefst verpakt in mooie woorden. Omdat niet alleen het brein, maar ook het oog wat wil.