Nieuws/ Staand vergaderen kan 10 miljard euro besparen /3 reacties

door: Cindy Curré
over: productiviteit, businesstrends
op: 14 november 2008

Door staand te vergaderen kan met dezelfde kwaliteit van de besluitvorming en dezelfde resultaten een vergadering een derde korter worden. Vergaderen in Nederland kost in tijd 30 miljard euro per jaar. Staand vergaderen levert dus een potentiële kostenbesparing van 10 miljard euro op. Een in hoogte verstelbare tafel heeft daarnaast het voordeel dat de hoogte aan de groepswens aangepast kan worden.

TNO heeft het effect gemeten van een in hoogte verstelbare vergadertafel. Met de verstelbare vergadertafel kunnen deelnemers zelf kiezen of zij zittend, staand of zelfs halfzittend gaan vergaderen. Het is voor het eerst dat het effect van deze tafel op de lengte en effectiviteit van vergaderingen is getest.

Niet iedere vergadering geschikt

Staand vergaderen is sneller, maar niet iedere vergadering leent zich voor het staand vergaderen. Nadeel van een hoge stavergadertafel is dat men altijd moet staan. Een stavergadertafel leent zich daarom niet voor een langdurige vergadering of een vergadering met deelnemers die moeilijk kunnen staan. Het plaatsen van een dergelijke tafel betekent ook dat de ruimte niet meer geschikt is voor alle vergaderingen en alle type deelnemers. Een in hoogte verstelbare vergadertafel heeft deze nadelen niet.

Onderzoeksresultaten

Van de 92 medewerkers die met deze tafel een half jaar lang regelmatig staand vergaderd hebben, wil 85 procent graag doorwerken met de tafel. Van degenen die een half jaar lang de tafel zittend hebben gebruikt (ook zittend is het handig wanneer de hoogte ideaal kan worden ingesteld) wil 79 procent graag doorwerken met deze tafel.

Bij 111 deelnemers aan een ander experiment met de vergadertafel is gekeken of het half zittend vergaderen beviel vergeleken met het zitten. Mensen bleken significant meer te bewegen bij half zitten vergeleken met gewoon zitten. Een belangrijk gegeven in deze tijd waar onderbeweging een risico is. Echter, de deelnemers merkten dit verschil zelf niet op. Deze positie had dan ook niet de voorkeur van de deelnemers. In veel gevallen paste men de tafel en de zithouding wel aan.

Reageren via Facebook