Stad en student zijn tot elkaar veroordeeld /1 reactie

Stad en student zijn tot elkaar veroordeeld

Steden moeten hun best doen om slimme jonge mensen aan zich te binden. ‘Studenten zijn een groep waar je als stad trots op moet zijn: ze zijn de toekomst.’ Dat zegt Gert-Jan Hospers, bijzonder hoogleraar City- en regiomarketing.

Een student die in een Hoger Onderwijs-stad gaat studeren, ontmoet er zijn vrienden, misschien zijn toekomstige partner, krijgt hier z’n stageplek, wellicht z’n eerste baan. In de hoofden van afgestudeerden zal Nijmegen daarom altijd een speciaal plekje houden, denkt Radboud-hoogleraar Hospers in een gesprek met Voxlog. Mensen hebben vaak warme gevoelens bij hun woonplaats, betoogt hij. Geografen noemen dat ‘a sense of place’.

De belangrijkste reden van kersverse afgestudeerden om uit hun studiestad te vertrekken, is het gebrek aan passende banen of althans het beeld dat er geen banen zouden zijn. Maar Hospers vraagt zich af of er echt geen werk is voor deze groep. In hun citymarketing moeten universiteitssteden meer doen om de aansluiting tussen studie en lokale arbeidsmarkt te verbeteren. Met meer stageplaatsen, studie-werktrajecten en traineeships.

Koude marketing helpt niet echt

In zijn oratie pleitte Hospers daarom voor meer aandacht van citymarketeers voor de eigen bewoners, bedrijven en studenten. Te vaak richten citymarketeers zich op potentiële nieuwkomers, wat Hospers ‘koude citymarketing’ noemt. ‘De vraag is hoe nuttig deze koude citymarketing is. Mensen verhuizen niet zomaar.’

Hij verwijst naar Amerikaans survey-onderzoek waaruit blijkt dat de woonplaats een belangrijke geluksfactor is voor mensen. Op één staat de familie, vrienden en partner, op twee het werk en op drie de woonplaats, nog vóór het inkomen.

Grote kans dat Nederlanders zo’n zelfde rijtje maken. Nederlanders verhuizen regelmatig, elk jaar verhuist 10 procent van de Nederlanders, maar de meesten blijven binnen de eigen regio.

Meer inzetten op de eigen bewoners, eigen bedrijven en eigen bollebozen dus, want de kans is groot dat je citymarketing daarbij het meeste effect heeft. Zij hebben tenslotte vaak warme gevoelens bij de stad.

Reageren via Facebook

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.