Reacties/ Stad en student zijn tot elkaar veroordeeld printlink


Ton Baetens (22 oktober 2009, 16:23)

Uiteraard is het goed voor een universiteitsstad om te investeren in naamsbekendheid en marketing. Studenten kiezen soms voor de sfeer van een stad, of vinden de uitstraling van de betreffende universiteit bij hen passen. In de jaren zeventig stond Nijmegen bekend als de Karl Marx Universiteit en trok dienovereenkomstig studenten van een linkse signatuur. Het deftigere en bedaagde Leiden profileerde zich heel anders. Met andere woorden: marketing is zo gek nog niet.

Toch dunkt me, dat er andere –wellicht nog effectievere- manieren zijn om studenten te trekken naar een bepaalde universiteit. Stel bijvoorbeeld, dat een universiteit in Nederland zich nu echt zou gaan profileren als Harvard van Nederland (de Verenigde Universiteit van Amsterdam (VUA), bijvoorbeeld). Dat zou voor een aantal studenten zeer beslissend in hun keuze kunnen zijn: “ik zit tjokvol ambitie, dus daar moet ik wezen”, terwijl anderen “ik zoek vooral netwerk en gezelligheid, dus dat lijkt me niks” heel andere afwegingen zouden maken. Een tweede differentiatie zou een verdergaande en verdiepende specialisatie kunnen zijn: sommige universiteiten leggen zich zeer toe op het ene, andere veel meer op het andere. Ook dat levert een logischer aanbod richting aankomende studenten op.

Door een stap te maken naar topuniversiteit wordt een stad ook aantrekkelijk voor buitenlands talent. Zo zet je een stad actief op de internationale kaart! Dit zou één van de speerpunten in de gemeentepolitiek moeten/kunnen zijn. Trek internationaal toptalent aan via een topuniversiteit. Daarna kun je je inspannen om ze te behouden. Zoals het artikel zegt, kost dit veel minder energie (en vind je dergelijke discussies interessant: kijk dan ook eens op www.vriendenvanwetenschap.nl)

Reageer zelf!

Reactieformulier

Help?
In de reacties kun je zgn. BBcode gebruiken. Dit gaat als volgt:
[b]dikgedrukt[/b] wordt: vetgedrukt
[i]schuingedrukt[/i] wordt: schuingedrukt
[quote]quote[/quote] wordt:
quote
[url=http://www.sync.nl/]link[/url] wordt: link
[img]http://www.anderewebsite.nl/plaatje.jpg[/img] wordt: jouw plaatje