Nieuws/ Stamcellen in Europese database /reageer

door: Ewald Smits
over: biologie, geneeskunde, genetica
op: 29 maart 2007

Alle bekende stamcellijnen van menselijke embryo’s komen op een Europese website te staan. Dit register moet de onnodige creatie van stamcellen voorkomen, zo maakte Europees Commissaris Janez Potocnik (Wetenschap) donderdag bekend.
Het onderzoek naar stamcellen is omstreden. Hiervoor wordt namelijk een beroep gedaan op ongebruikt materiaal van IVF-behandelingen. Stamcelonderzoek in toegestaan in tien van de 27 EU-landen, waaronder in Nederland.
De regering-Balkenende IV heeft besloten de mogelijkheden van het huidig onderzoek de komende jaren niet te verruimen. Zo blijft het verboden stamcellen te creëren die uitsluitend voor onderzoek bestemd zijn.

Leidende rol

Potocnik noemde het EU-register van inmiddels 81 stamcellijnen ’s werelds grootste initiatief in zijn soort. Het volgt volgens hem op de leidende rol van Europa in dit soort onderzoek.
Stamcellen zijn “basiscellen” die nog in andere typen cellen kunnen veranderen en dode en beschadigde cellen zouden kunnen vervangen. De hoop bestaat dat daarmee ziektes en aandoeningen als MS, Parkinson en verlammingen behandeld kunnen worden.

Reageren via Facebook

Reacties