Nieuws/ Stamcellen uit lichaamsvet maken borstvergroting mogelijk /7 reacties

door: Marjon Vinck
over: biologie, geneeskunde, biotech, medisch
op: 9 juli 2007

Vrouwen die een borstvergroting willen laten uitvoeren hadden tot voor kort de keuze uit grofweg twee methoden: die met kunstmatige borstimplantaten of met eigen lichaamsvet verkregen door liposuctie. De eerste heeft volgens sommigen als nadeel dat de borsten er vaak onnatuurlijk uitzien, terwijl bij de tweede methode het lichaamsvet vrij snel wordt afgebroken.

Japanse wetenschappers hadden een tijdje geleden echter al ontdekt dat ze dit bijeffect van de laatste methode teniet kunnen doen door stamcellen uit het lichaamsvet weg te nemen, deze weer te vermengen met lichaamsvet en in te spuiten in de borst. De stamcellen groeien vervolgens uit tot borstweefsel, dat de borsten van de proefpersonen deed groeien met ongeveer een halve cupmaat. Het enige nadeel was dat er nog onderzoek moest worden verricht naar de effecten op de lange termijn - de behandeling zou dan pas toegepast kunnen worden over zo’n 5 jaar.

Het bedrijf Cytori Therapeutics (CT) is echter van mening dat zij ongeveer dezelfde methode over een jaar toe kan gaan passen, zo meldt de Australische Daily Telegraph. De methode - genaamd ‘Celution’- is volgens Kai Pinkernel van CT vooral geschikt voor reconstructieve operaties bij borstkankerpatiënten die een partiële mastectomie hebben moeten ondergaan. Het mengsel van stamcellen en lichaamsvet vult de ruimte die is ontstaan perfect op aldus Pinkernel.

Volgens het Chemistry and Industry Magazine is het nog een kwestie van het afwachten van enkele klinische tests voordat men de methode - die per behandeling enkele duizenden euro’s zal gaan kosten - ook daadwerkelijk toegepast kan worden. De methode is inmiddels al goedgekeurd in Duitsland, waardoor zij ook in de rest van de EU toegepast mag gaan worden.

Reageren via Facebook