Startups helpen corporates overleven /reageer

Startups helpen corporates overleven

In de huidige competitieve en dynamische economie moeten bedrijven constant innoveren om te overleven. Sinds 2000 is 52 procent van de Fortune 500-bedrijven failliet gegaan, overgenomen of gestopt, meestal doordat ze zich niet konden aanpassen aan externe veranderingen. Om dit te voorkomen, is een ondernemende houding ontzettend belangrijk. Bedrijven van alle groottes zijn daarom in toenemende mate op zoek naar activiteiten die hun traditionele, interne R&D-activiteiten aanvullen. “Startups zijn een belangrijke bron van innovatie, daarom is voor grote bedrijven van belang om hiermee contact te hebben”, zegt Guido D’hert, Managing Director van Accenture

Onderdeel van innovatiestrategie

Om deze externe innovaties optimaal te kunnen benutten, zouden bedrijven op een gestructureerde manier contact moeten houden met innovatieve startups en deze implementeren in hun bredere innovatiestrategie. D’hert: “Veel van de meest innovatieve bedrijven van dit moment, zoals Google, Samsung en 3M, doen dit door te investeren in startups, oftewel door corporate venture capital.” In de breedste zin kan corporate venture capital (CVC) gedefinieerd worden als investeringen door grote bedrijven in een portfolio van externe startups.

In de geschiedenis van CVC kunnen drie pieken worden geobserveerd in het aantal investeringen, waarvan de laatste piek eindigde met het klappen van de dot-com bubble. Dit jaar zijn de investeringen in CVC echter weer op het hoogste punt sinds de piek in 2000. Met een totaal van 5.4 miljard dollar aan corporate venture capital-investeringen in het afgelopen jaar, kunnen we stellen dat een nieuwe piek in activiteit aan het vormen is.

Populair in veel sectoren

De bedrijven die aan CVC doen, bevinden zich in een grote verscheidenheid aan industrieën, van automotive (BMW) en chemie (DSM) tot media (Reed Elsevier). Sommige industrieën zijn actievere spelers binnen CVC dan anderen. Een van de meest actieve sectoren is de farmaceutische industrie, die in toenemende mate vertrouwt op startup-bedrijven voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. “Dat CVC een nuttige en erkende innovatiestrategie is, blijkt uit het feit dat de tien grootste farmaceutische bedrijven allemaal investeren via CVC, inclusief Eli Lilly, Johnson&Johnson en Merck.” Andere industrieën waarbinnen recent het aantal CVC-investeringen gegroeid is, zijn software, media & entertainment en biotech.

Startups zijn vaak een belangrijke bron van innovatieve ideeën en technologieën en kunnen bedrijven helpen met het begrijpen van opkomende markten en nieuwe businessmodellen. “De overdracht van deze kennis is echter een belangrijk onderdeel, waar het vaak mis gaat. Omdat de meeste werknemers van het bedrijf vaak geen directe link hebben met de startups, vloeit waardevolle informatie niet automatisch van de startups naar de rest van het bedrijf. Daarom is het belangrijk dat er een link wordt gecreëerd tussen het CVC-team en de andere afdelingen, en dat relevante personen ook bij het CVC-proces worden betrokken.”

Link naar interne innovatie

Bedrijven doen dit op verschillende manieren. “Zo is het bijvoorbeeld erg nuttig om een link te creëren met interne innovatieactiviteiten, zoals een interne incubator, maar ook door bijvoorbeeld managers van het CVC-team te betrekken in een innovation board”, zegt D’hert. “Andere bedrijven creëren een link met interne ontwikkelingen door de business units van het bedrijf dicht te betrekken in het CVC proces.”

Aan de andere kant is het ook cruciaal dat er een experimentele cultuur wordt gecreëerd waarin risico’s kunnen worden genomen en waarin investeringen kunnen worden gedaan voor de langere termijn. “Hierbij moet de CVC unit niet te veel worden beperkt door de korte termijn focus van de andere afdelingen, aangezien innovaties van startups vaak niet vallen binnen deze focus, maar toch erg interessant kunnen zijn voor de toekomst van het bedrijf. Verder moet de ontwikkeling van de startups altijd voorop staan.” Om te zorgen dat de startup zo innovatief mogelijk is, moet er dus niet te veel inmenging zijn door het bedrijf wat in de startup heeft geïnvesteerd.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.