Nieuws/ Statines, wondermiddel bij seksuele problemen van vrouwen /1 reactie

door: Marjon Vinck
over: geneeskunde, gezondheid
op: 10 september 2009

Steeds meer mensen krijgen te maken met een hoog cholesterolgehalte in het bloed. Onder andere door het eten van voedsel met de verkeerde vetten krijgen steeds meer mensen te maken met hart- en vaakziekten en kunnen mannen last krijgen van erectiestoornissen door de afzetting van het ‘vet’ in de vaatwanden. Vaak worden dan cholesterolverlagende middelen, over het algemeen statines, voorgeschreven om het gehalte cholesterol in het bloed omlaag te krijgen.

Statines kunnen echter ook een rol spelen bij de vermindering van bepaalde seksuele problemen bij vrouwen, zo meldt New Scientist. Nu uit verschillende onderzoeken blijkt dat een verhoogd cholesterolgehalte bij vrouwen ook leidt tot seksuele problemen, zouden statines een oplossing voor die problemen kunnen zijn, aldus Geoffrey Hackett, uroloog aan de Holly Cottage Clinic te Fisherwick (Verenigd Koninkrijk).

Hoog cholesterol en seksuele problemen

Hackett baseert zijn conclusie op basis van twee onderzoeken uit Italië. Uit het eerste onderzoek blijkt dat vrouwen met hyperlipidemie aanzienlijk vaker lijden aan ‘female sexual dysfunction’ (FSD) – een ernstige mate van seksuele problemen. Het onderzoek, uitgevoerd aan de Second University of Naples (Italië), wijst uit dat vrouwen met hyperlipidemia vaker last hebben van een verminderde opwinding, vaginale droogheid, minder orgasmen en hierdoor een lagere tevredenheid hebben van het seksleven in het algemeen. Bij 32 procent van de vrouwen waren deze klachten zo ernstig dat hun klachten onder de diagnose FSD vielen, terwijl dit slechts het geval was bij 9 procent van de vrouwen zonder hyperlipidemia. Het andere onderzoek, gedaan door Annamaria Veronelli aan de University of Milan (Italië) geeft aan dat ook aandoeningen als diabetes en obesitas in verband staan met FSD.

Statines: het wondermiddel?

“Beide onderzoeken wekken de suggestie dat er sterke connecties zijn tussen de mate van seksuele opwinding bij vrouwen en bepaalde aandoeningen, net zoals dit bij mannen het geval is,” aldus Hackett. Hij geeft aan dat vrouwen met ernstige seksuele klachten dan ook contact opnemen met hun dokter, om te kijken of er wellicht een fysiek probleem aan hun klachten ten grondslag ligt.

Een mogelijke oplossing zou dus – in het geval met vrouwen met hyperlipidemie, meer specifiek hypercholesterolemie – het gebruik van statines kunnen zijn. Deze middelen zorgen ervoor dat de aanmaak van cholesterol wordt geremd en dat het gehalte in het bloed tot normale proporties wordt teruggebracht. De vraag is echter of het positieve effect van de statines – een verbeterd seksleven voor sommige vrouwen – niet wordt overklast door de mogelijke bijwerkingen van de statines. Vandaar dat nader onderzoek in dit verband nog hard nodig is.

Reageren via Facebook