Nieuws/ Sterker dan staal en harder dan diamant /5 reacties

door: Gerard Ringenaldus
over: nanotech, materiaal
op: 20 november 2008

Buckypaper wordt het genoemd, een stof die bestaat uit een aantal laagjes koolstof nanobuisjes. Al in 2005 werd vastgesteld dat deze nanobuisjes 250 keer sterker zijn dan staal en harder dan diamant. Door nieuwe technieken in de nanotechnologie is de stof verder ontwikkeld. Volgens onderzoekers aan de Florida State University zijn deze nanobuisjes inmiddels meer dan 500 keer sterker dan staal en tegelijkertijd tien keer lichter. De verwachting is dat het product volgend jaar nog verder versterkt kan worden.

Buckypaper ziet eruit als gewoon carbonpapier. Het is een dunne plaat waarbij de nanobuisjes in laagjes op elkaar geperst zijn. Deze nanobuisjes zijn 50.000 keer dunner dan een menselijke haar en experts verwachten dat vooral de luchtvaart en de auto-industrie van Buckypaper zullen profiteren.

Nobelprijs

Buckypaper is zoals gezegd niet nieuw. Reeds in de jaren negentig werden de bijzondere eigenschappen van deze koolstof door Britse wetenschappers ontdekt. Voor hun rol in de ontdekking en verder onderzoek van fullerenen (buckyballs) ontvingen zij een gedeelde Nobelprijs voor scheikunde. Inmiddels is deze vinding deels de labaratoriumperiode voorbij en door verdere ontwikkelingen worden commerciële toepassingen op korte termijn haalbaar geacht.

Toepassingen

Buckypaper heeft vele toepassingsmogelijkheden, waaronder:
- het verbeteren/versterken van fietsen, boten, sportartikelen, auto’s, vliegtuigen, computers en veel andere apparatuur;
- hogere efficiëntie van energie;
- betere bescherming van vliegtuigen tegen blikseminslag;
- verbetering van supercondensatoren en batterijen;
- verbetering van het geleiden van elektriciteit en warmte, bijvoorbeeld bij laptops en andere elektronische apparatuur;
- militaire toepassing, door het verbergen van de magnetische sporen van vliegtuigen voor radar.

Reageren via Facebook