Reacties/ Sterker dan staal en harder dan diamant

door: Gerard Ringenaldus
over: nanotech, materiaal
op: 20 november 2008

Buckypaper wordt het genoemd, een stof die bestaat uit een aantal laagjes koolstof nanobuisjes. Al in 2005 werd vastgesteld dat deze nanobuisjes 250 keer sterker zijn dan staal en harder dan diaman...

D. Koffers (20 november 2008, 15:29)

Buckypaper is niet 50 000 x dunner dan een menselijke haar: bucky paper wordt gemaakt van carbon nanotubes die ~50 000 x dunner zijn dan een menselijke haar. Zoals het plaatje laat zien, liggen er daar een hoop van op/over elkaar geperst in het "papier", dus het is een stuk dikker.
De Wikipedia referentie die je aanhaalt zegt dat ook: het is "120 μm up to 650 μm" dik, ofwel 0.1 tot 0.65 millimeter.
Een enkele nanotube (dus een enkele vezel in buckypaper) is wel 50 000 x dunner dan een menselijke haar.

Verder is er GEEN Nobelprijs toegekend voor bucky paper.
De Nobelprijs (Chemie, 1996) is toegekend aan Richard Smalley, Robert. F. Curl, en Harold W. Kroto voor de zogenoemde Buckyball - de "voetbal" van koolstof.
Dat is wel gerelateerd aan de nanotubes waarvan buckypaper gemaakt is (nanotubes zijn gemaakt uit zeshoekig koolstof "kippengaas", terwijl buckyballs gemaakt zijn uit een mix van zes- en vijfhoekig koostof "gaas"), maar het is zeker niet hetzelfde!

De schrijver heeft - voor de zoveelste keer, de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt.
Dat krijg je bij een website die mensen artikelen laat schrijven over dingen waar ze geen verstand van hebben zonder dat daar een editor met verstand van zaken de boel controleert.

Marc (21 november 2008, 08:18)

Ik ben benieuwd wat de redactie van Sync hiervan vindt. Ik wil de informatie hier wel enigszins kunnen vertrouwen. Dat is meteen de zwakke plek van Web 2.0.

Gerard Ringenaldus (25 november 2008, 22:49)

Hr. Koffers: De door u terecht genoemde onvolkomenheden in dit artikel zijn aangepast. Als niet persé op alle fronten even deskundig, maar wel erg enthousiast auteur, krijg ik de kans om zaken die in de grote media niet of nauwelijks aan bod komen, hier onder de aandacht te brengen. Dat dit tot op heden aardig gelukt is, moge ondermeer blijken uit de vrij constante hoeveelheid lezers. Dit neemt niet weg, dat ik als positief ingesteld persoon, nu ook wat geleerd heb: scherp blijven!

D. Koffers (25 november 2008, 23:13)

Hr. Ringenaldus,
ik waardeer de geluiden die u laat horen.
Vooral de positieve geluiden over alternatieve energievoorziening. Daar wordt te vaak pessimistisch over gedaan - zonder enthousiast het onderzoek daarnaar aanpakken (en soms dan miskleunen) komen we er zeker niet.
Desalniettemin is het belangrijk correct over dit soort zaken te schrijven. Foute statements geven ingegraven tegenstanders alleen maar ammunitie om nog harder "nee" te schreeuwen.
Kritische geluiden uit het "positieve kamp" zijn daarom belangrijk.

grimlin (19 december 2008, 00:38)

Heren,
grote waardering voor een onderwerp zoals dit.

Wanneer wordt het gebruikt op een grotere schaal dan het laboratorium, want als ik de mogelijkheden zie is dit toch echt de toekomst.
Maar hoe is het eigenlijk te produceren op grotere schaal, want hier wordt niet over gediscussieerd, terwijl dit toch ook een item is met de tegenwoordige milieu aspecten in het achterhoofd.

Misschien een item dat onze industrie nodig heeft om naar over te schakelen naar nieuwe technieken, uiteraard is het mogelijk dat dit een ware revolutie veroorzaakt.

Of loop ik achter?

Groet,
Frans

Reageer zelf!

Reactieformulier

Help?
In de reacties kun je zgn. BBcode gebruiken. Dit gaat als volgt:
[b]dikgedrukt[/b] wordt: vetgedrukt
[i]schuingedrukt[/i] wordt: schuingedrukt
[quote]quote[/quote] wordt:
quote
[url=http://www.sync.nl/]link[/url] wordt: link
[img]http://www.anderewebsite.nl/plaatje.jpg[/img] wordt: jouw plaatje