Steve Ballmer voorspelt vijfde IT-revolutie /1 reactie

Steve Ballmer voorspelt vijfde IT-revolutie

De ICT-industrie is aan zijn vijfde revolutie toe, meent Microsoft topman Steve Ballmer. Hij zei dat maandag tijdens zijn openingsspeech op de CeBIT in Hannover. Ballmer beschreef hoe hij in de 28 jaar dat hij voor Microsoft werkte zeker vier revoluties had meegemaakt. “Elke zeven jaar zie je een volgende verschuiving.”

Erg gecompliceerd

‘We leven nu nog in een wereld die nog erg gecompliceerd is. Dat gaat allemaal veranderen. Je hoeft niet meer te weten waar informatie staat. Je logt in, klikt en hebt directe toegang’

Tijdens de eerste revolutie werd de personal computer een betaalbaar product voor iedereen. De tweede revolutie zag de komst van de grafische gebruikersomgeving. Vervolgens kwam internet opzetten, waarbij informatie gedeeld kon worden en computers rechtstreeks met elkaar communiceerden. De vierde revolutie was Web 2.0. Van statische informatie werd het internet een dynamisch platform voor het uitwisselen van informatie. “Als de zevenjaarlijkse cyclus aanhoudt, staan we nu aan de vooravond van de vijfde revolutie”, hield Ballmer zijn gehoor voor in Hannover.

Aantal ontwikkelingen

Volgens de Microsoft topman kenmerkt de vijfde revolutie zich door een aantal ontwikkelingen: kleinere apparaten die meer rekenkracht krijgen, onbeperkte opslagcapaciteit, draadloze breedbandnetwerken wereldwijd en natuurlijke gebruikersomgevingen. Ballmer: “Communiceren met computers zal gaan lijken op communiceren met mensen. We zullen het toetsenbord en de muis blijven gebruiken, maar in andere gevallen vertel je de computer wat je wilt, soms hoef je maar een handgebaar te maken.”
“We leven nu nog in een wereld die nog erg gecompliceerd is. Dat gaat allemaal veranderen. Je hoeft niet meer te weten waar informatie staat. Je logt in, klikt en hebt directe toegang. Ik heb voor deze trip naar Hannover weinig aan mijn computer gehad. Mijn assistente moest alles regelen. Maar ik had graag tegen de computer gezegd: volgende week maandag ben ik in Hannover, regel mijn reis en boek een hotel.”

Sociale interactie

Ballmer wees ook op sociale interactie op internet die het leven van jonge mensen drastisch zal veranderen. “Jonge mensen omarmen sociale netwerken als geen ander. Tieners en jonge twintigers hebben gemiddeld 53 vrienden. Daarvan hebben ze er twintig nog nooit in levende lijve ontmoet.” En ook op dit punt zal de technologie zich verder ontwikkelen. Video-vergaderen wordt natuurlijker, via 3D-holografie verdwijnen afstanden.

Overname Yahoo

Ballmer onthulde verder dat er nog steeds gesprekken gaande zijn met Yahoo!. “We praten over een groot aantal alternatieven voor samenwerking, maar ik wil daarover niet in detail treden.”

Reageren via Facebook

Over Ewald Smits

Ewald Smits is journalist, media-ondernemer en co-founder van MT/Sprout.
Volg hem ook op Twitter