Nieuws/ Stichting Copyright & Nieuwe Media opgericht /1 reactie

door: Robert Klep
over: uitgeven, juridisch
op: 14 juli 2008

Onlangs heeft een aantal toonaangevende internetondernemers — waaronder SYNC auteurs Arnoud Engelfriet en Marco Raaphorst — de stichting Copyright & Nieuwe Media opgericht. Deze stichting wil zich sterk maken voor de belangen van iedereen die op internet publiceert, maar richt zich voornamelijk op niet-professionele uitgevers van bijvoorbeeld blogs en wiki’s.

De stichting heeft als doelen:

  • het promoten en beschermen van wettelijke uitzonderingen op het auteursrecht en portretrecht
  • het streven naar gepaste wetgeving teneinde de vrije meningsuiting en de free flow of information op internet te beschermen en te stimuleren

Ondersteuning

De stichting probeert haar doelen te bereiken door onder andere voorlichting te geven over Creative Commons, een non-profit organisatie die zich toelegt op het bevorderen van open inhoud door bijvoorbeeld het aanbieden van verschillende open licenties (waaronder ook veel artikelen op deze website gepubliceerd worden). Stichting Copyright & Nieuwe Media wil bedrijven, instellingen en individuen wijzen op het bestaan van dergelijke licenties, en wat de voordelen ervan kunnen zijn.

Verder wil de stichting middels artikelen op haar website hulp verlenen aan mensen die in een auteursrechterlijk conflict terecht zijn gekomen. De stichting biedt zelf geen directe juridische hulp maar kan wel helpen bij het doorverwijzen naar dergelijke hulp. Op de website is onder andere een pagina te vinden waarop wordt uitgelegd wat iemand moet doen die een claimbrief van een rechthebbende heeft ontvangen.

Reageren via Facebook