STMS controleert bandenspanning per satelliet
/1 reactie
-
door: Renée Kneppers over: elektrotechniek, duurzaam, mobiliteit, computer, innovatieprijs op: 3 oktober 2007 Versleten vrachtwagenbanden zijn gevaarlijk en slecht voor het milieu
STMS geeft de bandenconditie per satelliet door aan bedrijf
- bedrijf: Van Londen Bandenservice bv
- persoon: Jan van Londen
- product: Satellite Tyre Measuring System
Jan van Londen zit al 34 jaar in de bandenbranche. Hij heeft dus genoeg ervaring om transporteurs van goed advies te voorzien. Met zijn klanten wil hij een blijvende relatie opbouwen, dus hij zorgt ervoor dat beide partijen er baat bij hebben. “Een win-winsituatie, dat is wat ik wil”, vertelt hij. “De kosten voor de klant minimaliseren, en daardoor mijn bedrijf draaiende houden.” Het STMS-systeem dat hij ontworpen heeft, past daar naadloos in.
Klappen
Algemeen bekend in de transportbranche is dat de staat van de banden een primordiale rol speelt voor de veiligheid op de weg. Iedere automobilist weet dat. Te zachte banden worden warm en kunnen klappen. Ook verbruik je meer brandstof met slappe banden. Misschien minder bekend is dat je er ook flink het milieu mee belast.
Wat cijfers. Per jaar komt in Nederland 31,4 megaton CO2 in de lucht terecht door het wegverkeer. Verkeerde bandenspanning zorgt voor 510 ton extra CO2-uitstoot per jaar. Nog een: 13 procent van de verkeersongelukken worden veroorzaakt door verkeerde bandenspanning. Daarnaast ligt het slijtagepercentage veel hoger bij zachte banden, wat weer fijnstof tot gevolg heeft; pure milieuvervuiling.
Allemaal goede redenen voor Van Londen om extra service aan te bieden. Eens in de negen weken gaat zijn team op zaterdag naar de klanten toe, vervoersbedrijven in de buurt, om alle banden van alle vrachtwagens te controleren.
Wat hem dwarszat, was dat sommige vrachtwagens op zo’n zaterdag on the road waren en dus niet gecontroleerd konden worden.
Satelliet
Dit probleem bracht hem op het idee om de bandenkwaliteit permanent te controleren, waar de trucks ook rondreden. Een eerste hulpmiddel bestond al: onder het ventiel van elke vrachtwagenband zit een sensor. Deze sensor meet de bandenspanning per band en geeft dit elektronisch door aan de vrachtwagenchauffeur.
De eerste vinding van Van Londen is dat deze gegevens niet alleen naar de chauffeur gaan, maar via GPS, UMTS en satelliet ook naar de wagenparkbeheerder. Die kan op die manier de bandenspanning van alle wagens via de computer controleren, en als dat nodig is een chauffeur zeggen bij een garage te stoppen.
Tweede systeem
Ook belangrijk is de slijtage van de banden. Banden slijten meestal niet gelijkmatig, maar meer aan een kant bijvoorbeeld. Of de ene band slijt meer dan de andere.
Om het bandenonderhoud van de vrachtwagens in te kunnen plannen - handig voor het transportbedrijf maar ook voor Van Londen - heeft Van Londen nog een tweede systeem bedacht. Hij heeft een scanner ontworpen die achter iedere band van een vrachtwagen geplaatst wordt. Deze scanner meet de profieldiepte van iedere band, en ziet dus ook hoever eventuele slijtage gevorderd is. Deze gegevens gaan ook naar de chauffeur en per satelliet naar het bedrijf, die ook weer direct in actie kunnen komen als dat nodig is.
Voor dit tweede deel van het Satellite Tyre Measuring System heeft Van Londen octrooi aangevraagd.