Stop criminaliseren van downloadende muziekliefhebber /2 reacties

Stop criminaliseren van downloadende muziekliefhebber

Een Zweedse rechter veroordeelde twee weken geleden enkele betrokkenen bij Pirate Bay, een zoekmachine met verwijzingen naar muziek en films waarop auteursrecht rust. Een overwinning voor de platenmaatschappijen, maar individuele muziekliefhebbers gaan ondertussen rustig door met downloaden. Is het systeem om auteursrechten te beschermen wellicht aan herziening toe?

“Het zijn de laatste strubbelingen van de platenmaatschappijen. Ze maken zich nu heel groot en dik, maar zitten toch in de laatste fase van hun manier van bedrijfsvoeren”, zegt Jan Smits, hoogleraar Recht en Techniek bij faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences van de Technische Universiteit ]Eindhoven, over de rechtzaak. Smits houdt zich al jarenlang bezig met auteursrechten en is betrokken bij Villamusicrights.nl, een website voor muziekauteurs en de gebruikers van hun muziekwerken.

“Het auteursrecht is een absoluut recht: wat iemand maakt, mag niet zomaar door een ander worden gejat. Daar is bijna iedereen het wel over eens. Alleen is er bovenop dat recht van de auteur in de loop der jaren een hele kolom gebouwd aan partijen die tussen de auteurs en hun rechten gaan zitten, zoals platenmaatschappijen en incasso-organisaties als Buma/Stemra. Zij verdienen geld met die auteursrechten, maar hebben zich uit de markt geprijsd. Nu het zo goedkoop is om te kopiëren via internet, wordt dat nog duidelijker.

Het auteursrecht is een absoluut recht

De meeste auteurs verdienen nauwelijks aan het systeem. Van de zeventienduizend artiesten die geld betalen voor hun lidmaatschap bij Buma/Stemra, zien zestienduizend daar vrijwel niets van terug. Alleen de allerberoemdsten hebben er baat bij, hoewel zelfs de Rolling Stones nauwelijks verdienen aan hun cd’s, maar vooral aan hun concerten.