Stormparaplu van Senz trotseert copycats
/reageer
-
door: Redactie Sprout over: eigendomsrecht, concurrentie, bedrijfsgroei, strategie op: 19 december 2011 Kunnen de paraplu’s van Senz ook weerstand bieden aan de concurrentie?
Medeoprichter Philip Hess: "Hoge bomen vangen inderdaad veel wind.”
Ondernemers die een innovatief product ontwikkelen en daarmee succes boeken, krijgen al snel tegenwerking van copycats en andere kapers. Senz Umbrellas BV maakte het na de introductie van zijn innovatieve stormparaplu allemaal mee. Recent won het bedrijf nog een rechtszaak.
Concurrent Impliva spande deze vier jaar geleden aan, omdat het meent dat Senz ten onrechte over een patent beschikt. “Zij beweren dat onze paraplu al eerder is bedacht. En daarom willen ze een kopie van de Senz op de markt brengen”, vertelt Philip Hess, samen met Gerard Kool en Gerwin Hoogendoorn oprichter van Senz, dat dit jaar in de buurt komt van de verkoop van zo’n twee miljoen paraplu’s.
De tegenaanval
De Delftse onderneming probeerde er eerst nog informeel met Impliva uit te komen. “We kennen ze heel goed”, vertelt Hess. “We zijn in het begin zo’n zes à zeven keer om de tafel gaan zitten om over een samenwerking te praten. Maar uiteindelijk zijn we met andere partijen in zee gegaan.”
Die breuk, in combinatie met het succes dat Senz boekte, was voor Impliva het startsein om de tegenaanval in te zetten. Hess: “De eigenaar zei letterlijk tegen ons: ‘Jullie hebben een hek in mijn tuin gezet, en datmoet omver.’ We begrijpen dat ook wel. Het is frustrerend als je al een lange tijd in een branche actief bent, en dat dan ineens een paar snotjongens uit Delft een boel kabaal maken in je markt.” Dat het Impliva menens is, blijkt ook nu weer: het bedrijf kondigde aan in hoger beroep te gaan.
Professioneel octrooi
Denk niet dat zulke rechtszaken een formaliteit zijn. Senz had zich vanaf zijn start al verzekerd van een octrooi, maar Hess wijst erop dat je dan niet ineens alle aanvallen van copycats simpel kan pareren. “Alles staat of valt bij een goed omschreven patent. Wie niet goed uitlegt wat het innovatieve aspect is van zijn product, kan problemen krijgen.”
>> Lees ook: waarom de stormparaplu van Senz innovatief is
De startup doorstond heftige tegenwerking in zijn beginperiode, maar dan van een andere orde. Een enkele concurrent oefende druk uit op Senz’ productiepartners. “Net als andere fabrikanten laten we onze producten in China maken. In onze startperiode eiste een concurrent bijvoorbeeld van een fabriekslocatie dat ze niet meer voor ons zou produceren. Anders zou dat bedrijf de samenwerking met de fabriek stopzetten.” Op dat moment had Senz nog geen naam gemaakt en dus stopte de productielocatie inderdaad tijdelijk met het fabriceren van Senz-paraplu’s. “We hebben dat snel weer recht kunnen praten, maar het kost je wel tijd en moeite.”
Goedkopere versie
Senz was zo slim om vanaf de start twee productielocaties aan zich te binden. “We hadden er direct twee opgelijnd, om onze kansen te spreiden.” Het was een idee dat te danken was aan de informal investors van het bedrijf, Govert Visser en René Boender. Hess: “Zij hebben al jarenlang ervaring met productiefaciliteiten en internationale markten. Zo zie je maar dat investeerders niet alleen voor het financiële deel erg belangrijk voor je bedrijf zijn.”
>> Lees ook: hoe Senz aan zijn informal investors kwam en ermee samenwerkt
De samenwerking met meerdere productielocaties betaalde zich ook uit toen Senz zijn eerste succes boekte en in negen dagen meteen tienduizend paraplu’s verkocht. De fabrieksleiding die de eerste lading paraplu’s van de band had laten rollen, wilde volgens Hess ‘voor de volgende fabricageronde ineens het dubbele ontvangen’. “Toen zeiden we: Ok, dan gaan we naar onze andere fabriek. Daarna konden we ineens wel voor dezelfde prijs onze plu’s laten produceren.”
De ondernemers hopen dat het minder interessant voor concurrenten is geworden om tegen het bedrijf te procederen, nu Senz ook een goedkopere versie van zijn stormparaplu gelanceerd heeft. Hess: “Die maakt het voor andere paraplufabrikanten minder interessant om nog ons patent onderuit te halen. Impliva’s bedoeling was om zelf zo’n product te brengen en zich als prijsvechter in de markt te plaatsen. Nu hebben we ze toch al een beetje de pas afgesneden.”
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook