Strawberry fields, gekweekt zonder zonlicht /1 reactie

Strawberry fields, gekweekt zonder zonlicht

PlantLab uit Den Bosch wil samen met de organisatie De Groenten uit Amsterdam een moestuin van enkele honderden vierkante meters plaatsen in een leegstaande typemachinefabriek van IBM, aan de Johan Huizingalaan in Amsterdam. Dat schrijft Het Parool. Op deze manier kan voedsel lokaal worden geproduceerd, én worden meteen al die leegstaande kantoorpanden op een zinvolle manier gebruikt.

Leegstand

PlantLab ontwikkelt zogenaamde plant production units. Dat zijn stapelbare kweekruimtes waar groenten, fruit en kruiden kunnen worden verbouwd met behulp van twee kleuren led-licht. Handig, want dat betekent dat er geen zonlicht nodig is. Volgens het bedrijf levert de methode goed voorspelbare oogsten op en kan er ook efficiënt met watergebruik om worden gegaan. De methode is niet biologisch, want er komt geen zonlicht aan te pas, maar de gewassen worden wel ecologisch en duurzaam verbouwd. PlantLab heeft bijvoorbeeld al tomaten, aardbeien en komkommers geoogst in de units.

Het voordeel van de production units is dat ze overal geplaatst kunnen worden, zodat er op elke locatie groenten en fruit gekweekt kunnen worden. Het bedrijf uit Den Bosch werkt samen met De Groenten uit Amsterdam, om het concept naar oude kantoorgebouwen te brengen. Amsterdam heeft bijvoorbeeld 1,4 miljoen vierkante meter aan leegstaande kantoorruimte, die op deze manier weer hergebruikt kan worden. Wethouder Maarten van Poelgeest zegt tegenover Het Parool dat dit plan een bijdrage kan leveren aan het duurzamer maken van de voedselvoorziening en dat het ook een oplossing kan zijn voor de leegstand van kantoren.

Bekijk de reportage van Omroep Brabant over PlantLab:

Reageren via Facebook

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.