Stroomvretend datacenter lost mestprobleem op /2 reacties

Stroomvretend datacenter lost mestprobleem op

Het idee op zich -stroom opwekken uit (dierlijk)afval- is niet nieuw. De combinatie van een datacenter en een grote boerderij is wel bijzonder.

Een onderzoeksteam van Hewlett Packard (HP) presenteerde dit jaar resultaten van een studie waarbij zij datacenters inschakelen om de efficiëntie van biovergisters te vergroten.

HP slaat hiermee twee vliegen in een klap, zegt het bedrijf. Datacenters gebruiken door de benodigde koeling van de computers veel energie. Anderzijds hebben boeren met een grote veestapel (denk aan 10.000 koeien) een enorm mestprobleem. Bovendien komen op zo’n boerderij grote hoeveelheden amoniak en methaangas vrij.

10.000 koeien

Volgens berekeningen van HP kan een boerderij met 10.000 melkkoeien een middelgroot datacenter volledig voorzien van stroom (1 megawatt). Er blijft dan nog voldoende stroom over om het boerenbedrijf zelf van energie te voorzien.

De boer wordt stroomproducent en kan na een investeringsperiode van circa twee jaar flink geld gaan verdienen, zo’n twee miljoen dollar per jaar. Kosten die zijn verbonden aan het verwijderen van het mestoverschot zijn verleden tijd.

Volgens de onderzoekers kunnen ook andere industrieën deze energie uit afval afnemen. In potentie komen zo’n 65.000 Amerikaanse boeren qua bedrijfsgrootte voor deze werkwijze in aanmerking.

Reageren via Facebook

Over Gerard Ringenaldus

Gerard Ringenaldus heeft - onder meer - een grote interesse in uitvindingen die de mens en het milieu dienen. Hij is in 1947 geboren, gehuwd, en had een carrière van 40 jaar bij de PTT (tegenwoordig Post NL) Na de VUT, is hij al meerdere jaren met pensioen.