Nieuws/ Studenten bouwen prijswinnaar: Wii meets Darth Vader /reageer

door: Redactie Cursor
over: gadgets, elektrotechniek, ergonomie, businesstrends, materiaal
op: 30 januari 2009

Wie speelt er nooit eens een potje luchtgitaar? Of dirigeert het London Philharmonic Orchestra vanuit de luie stoel? Een groepje Industrial Design-studenten bedacht voor alle sympathieke dromers de Mustick, een gadget ergens tussen Wii en mp3-speler met het design van een Star Wars lichtzwaard. Deze week stonden ze op ‘s werelds grootste muziekbusiness conferentie, in Cannes om het apparaat te presenteren.

Muziekstok

In Cannes gaven de ID’ers demonstraties met hun werkende prototype van de Mustick, een ingenieuze stok waarmee je als gebruiker in het wilde weg kunt slaan en zo muziek maakt. Deze bewegingen worden gekoppeld aan snelheid en toonhoogte van de muziek. Stop je met bewegen, dan stopt ook de muziek.

Studenten Tom van Bergen, Wouter Kersteman, Floor Mattheijssen en Joris Zaalberg bedachten het apparaat voor een opdracht waarin ze een concept moesten verzinnen waarbij muziek gecombineerd moest worden met zogenaamd ‘embodied interaction’. In andere woorden: er moest door middel van een interactie iets gebeuren rond het thema muziek.

Luchtgitaar

De mustick werd internationaal opgepikt en is gekozen als één van de zeven winnaars van de Midemnet/Music Ally ‘New Business Showcase’ in Cannes. Music Ally is een strategie- en researchbedrijf voor digitale muziek, en MIDEM verzorgt een groot forum voor de reflectie op muziek in deze digitale tijd. Samen selecteren zij jaarlijks producten, concepten en ‘business models’ die toonaangevend kunnen gaan worden voor de digitale muziekindustrie.

De zeven geselecteerden mochten zichzelf in Cannes presenteren, en door een stemming werd daar de publieksfavoriet bepaald. Hier behaalde de Mustick helaas geen erepodiumplaats, maar wel kwamen er veel enthousiaste reacties. Of het product daadwerkelijk binnenkort vastzit aan de Wii of Iphone durven de studenten nog niet te zeggen. ´Dat is de the million dollar-question´, aldus Kersteman. Maar er zijn mogelijkheden tot een ‘extern gefinancierd vervolg’.

Reageren via Facebook

Reacties