Nieuws/ Studentensatelliet gelanceerd: 'een bekroning van anderhalf jaar werk' /reageer

door: Renée Kneppers
over: elektrotechniek, materiaal, werktuigbouw
op: 29 april 2008

Een paar maanden terug hadden we er al een artikel over, de ’studentensatelliet’ van de TU Delft. Het is zover, hij is gelanceerd.

Nano-satelliet

De nano-satelliet Delfi-C3, ontworpen en gebouwd door studenten van de faculteiten Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (L&R) en Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) van de TU Delft, is gisteren succesvol gelanceerd.

Om 5.53 uur Nederlandse tijd is een raket met onder andere de Delftse studentensatelliet vanuit India gelanceerd. Om 8.45 uur zijn de eerste signalen van de satelliet in Californië opgevangen. Vandaag zal de satelliet nog een aantal keren over Nederland komen. Het grondstation bij de TU Delft kan de signalen van Delfi-C3 dan rechtstreeks ontvangen.

Radioamateurs

Vanaf 4.30 uur gisterochtend verzamelde een veertigtal studenten, die meegewerkt hebben aan de bouw van de satelliet, zich bij het mission control center van de TU Delft.
Ze werden een aantal uren in spanning gehouden tot het eerste verlossende signaal werd opgevangen door radioamateurs in de VS. De studenten volgden de lancering op de voet door middel van een videolink met India en een zelfgemaakte digitale wereldkaart waarop de positie van de satelliet te volgen was.

Bekroning

Joost Elstak, oud-student, meldde na de succesvolle lancering “opgelucht en enthousiast” te zijn. “Het is een bekroning van de anderhalf jaar dat ik aan het project werkte”.

In het totaal zijn studenten een kleine drie jaar bezig geweest met de bouw van de satelliet. De Delfi-C3 is met een hoogte van slechts 34 centimeter niet veel groter dan een pak melk. De gedachtegang is dat een aantal van deze kleine satellieten samen in veel opzichten beter en goedkoper functioneren dan een gangbare, grote satelliet. Het doel van het Delfi-C3 project is om deze stelling te onderzoeken.

Dutch Space

Naast de faculteiten L&R en EWI is er een aantal hogescholen, Dutch Space, TNO Industrie en Techniek, SystematIC Design, NLR en MicroNed bij het project betrokken.

Training

Het Delfi-C3 project is daarnaast een goede training voor TU-studenten én bedoeld om nieuwe ontwerpen van toepassingen in de satelliettechnologie uit te testen.
Zo wordt op de ‘nanosatelliet’ een nieuw type zonnecel van Dutch Space getest op stevigheid en efficiëntie, het Thin Film Solar Cell Experiment. TNO heeft op Delfi-C3 een nieuwe zonnesensor gemonteerd, het Autonomous Wireless Sun Sensor Experiment.

Opvolger

Inmiddels is een nieuw studententeam van de TU Delft al bezig met de opvolger van de Delfi-C3, Delfi-n3Xt.

Reageren via Facebook

Reacties