Suikerhoudende drank vergroot kans op hart- en vaatziekte /reageer

Suikerhoudende drank vergroot kans op hart- en vaatziekte

Mannen die elke dag een blikje suikerhoudende drank nuttigen, vergroten hiermee de risico’s op hart- en vaatziekten fors. Dat is de conclusie van een groot epidemiologische analyse. Het onderzoek is begin maart online gepubliceerd in het tijdschrift Circulation.

Het onderzoek richtte zich op mannen in de leeftijd 40 – 75 jaar, werkend in de gezondheidszorg. In totaal werden er gegevens van ruim 42.000 mannen geïncludeerd. De mannen moesten over een periode van 22 jaar, elke 4 jaar een vragenlijst over hun eet- en drinkgewoontes invullen. Meer dan 18.000 deelnemers verstrekten ook bloedmonsters.

19 % toename risico op hart- en vaatziekten

Tijdens die 22 jaar kregen bijna 3700 mannen een hartaanval. En zelfs al werden de risicofactoren die normaal van invloed zijn op het krijgen van hart- en vaatziekten weggestreept, zoals roken, weinig of geen lichaamsbeweging en een positieve familie anamnese, dan nog ligt het risico op een hartaanval 19 procent hoger dan bij iemand die niet of nauwelijks suikerhoudende dranken nuttigt.

Dr. Frank Hu, professor geneeskunde aan de universiteit van Harvard, zegt niet verbaasd te zijn door deze cijfers. “In vergelijkbaar onderzoek is twee jaar geleden ongeveer hetzelfde aangetoond, alleen dan bij vrouwen”, aldus de professor.

Suikerhoudende dranken

Activia
Coca cola
Coolbest
Chocomel
Bar le duc (vruchten variant)
Frisse fruit drank
Ice tea
Multivitamine
Optimel

Liever geen light

Op de vraag of mensen nu beter light-producten kunnen gaan drinken antwoordt professor Hu volmondig met “nee”. Light frisdranken zijn al decennia lang onderwerp van hevige discussie. Al vroeg in de jaren tachtig plaatste de Britse krant The Guardian kritische kanttekeningen bij het gebruik van de zoetstof aspartaam in de verschillende lightdranken. Deze kunstmatige zoetstof, ook wel bekend als E951, is vele malen zoeter dan suiker en heeft een veel lagere energie-waarde.

Argumenten tegen aspartaam
- Het product leidt niet tot gewenst gewichtsverlies, er zijn sterke indicaties dat het gewicht toeneemt.
- Aspartaam zou mogelijk kankerverwekkend kunnen zijn. Verschillende studies proberen dit aan te tonen maar de conclusie is nog niet definitief.
- Er is een toename van diverse kankersoorten in ratten bij inname van aspartaam
- In aspartaam zitten de aminozuren fenylalanine en asparaginezuur in geïsoleerde vorm. Deze aminozuren komen in eiwit-ketens al wel voor in het lichaam, maar het is niet duidelijk wat de risico’s van geïsoleerde aminozuren zijn.
- Uit aspartaam kan methanol gevormd worden.

Argumenten voor aspartaam
- Wetenschappers van de Universiteit van Leeds beweerden dat aspartaam goed is voor de lijn, omdat het weinig calorieën bevat. Daarnaast vermindert het het hongergevoel, hetgeen van pas komt bij het afvallen.
- Fenylalanine en asparaginezuur die in het lichaam worden gevormd uit aspartaam zijn onmisbare aminozuren.
- De acceptabele dagelijkse inname (40 mg/kg) is zo hoog, dat het vrij onwaarschijnlijk is dat het wordt bereikt.
- De methanol in het lichaam die ontstaat door de metabolisering van aspartaam na het drinken van een glas light frisdrank is minder dan de hoeveelheid die ingenomen wordt bij het drinken van een glas vruchtensap of melk.

Alternatieven?

Het is onmogelijk om een goede uitspraak te doen of aspartaam nou wel of niet schadelijk is voor het lichaam. Toch lijkt er een oplossing te zijn voor iedereen die niet zonder zoetigheid kan. Er is een stof ontdekt met dezelfde eigenschappen als aspartaam, maar dan afkomstig van een plantje: Stevia. Het voordeel van dit plantje is dat het volledig natuurlijk en afbreekbaar is.


Ook interessant:

Diabetespatiënten maken soms toch insuline aan
Van eten als onze voorouders worden we gezonder oud
Stevia, het alternatief voor ziekmakend suiker
Brood met de helft minder zout wordt gewoon gegeten

Reageren via Facebook

Reacties

Over Kees Kelder

Kees Kelder is fysiotherapeut. Daarnaast studeert hij rehabilitation sciences. Hij is met name geïnteresseerd in alles wat met sport en beweging te maken heeft.