Superonkruid drijft boeren tot wanhoop /12 reacties

Superonkruid drijft boeren tot wanhoop
  • door: Gerard Ringenaldus
    over: chemie, voedsel
    op: 1 november 2009
  • Superonkruid groeiende plaag in Verenigde Staten.

  • Door resistentie werkt verdelgingsmiddel niet meer - Monsanto legt schuld bij boeren - in 2015 nieuw verdelgingsmiddel gereed, zegt Monsanto.

Door oprukkend zogenaamd superonkruid is in een aantal staten in Amerika meer dan een miljoen hectare landbouwgrond bestemd voor katoen en sojabonen onbruikbaar geraakt. Nu is er alarm geslagen in de staat Arkansas.

Het nieuwe superonkruid kan zo gedijen omdat het resistent is voor de stof glyfosaat, het hoofdbestanddeel van ondermeer het landbouwgif Roundup Ready van agro-multinational Monsanto. Dit middel, speciaal ontwikkeld voor GM-gewassen, werkt niet meer volgens boeren in de Verenigde Staten.

Het kost tien- tot hondderdduizenden dollars om het superonkruid te verwijderen. Dat kunnen veel boeren niet opbrengen en die laten daarom tienduizenden hectares land liever achter. De extreem hoge kosten worden vooral veroorzaakt doordat enorme oppervlaktes handmatig onkruidvrij gemaakt moesten worden. Grote landbouwmachines raakten onklaar door de dikte en hardheid van dit onkruid. Alleen al in 2007 zijn meer dan 10.000 hectares achtergelaten.

Hightech

Eerder dit jaar waren er al berichten over verontrustende toename van superonkruid in delen van Georgia, Noord-en Zuid Carolina, Tennessee, Kentucky en Missouri.

Het ontstaan van resistent superonkruid was te voorzien, zeggen diverse wetenschappers in het zuiden van de VS. Het gebruik van één verdelgingsmiddel voor een hightech zaad, met een ingebouwde resistentie tegen glysofaat, moest wel leiden tot resistent superonkruid, stellen zij.
Monsanto, die Roundup Ready ontwikkelde, legt de schuld bij de boeren. Volgens hun komt het door hun overmatig gebruik van dit verdelgingsmiddel. Het bedrijf heeft in 2015 een nieuw landbouwgif gereed.

Glyfosaat?

Is glyfosaat, het hoofdbestanddeel van Roundup Ready gevaarlijk voor mens en dier? Onderzoekers van de Franse universiteit van Caen, denken dat er wel gevaar is voor mens en dier.

Sommige wetenschappers vrezen dat meerdere soorten insecten resistent worden voor landbouwgif speciaal voor genetisch gemodificeerde gewassen en dat die op termijn voor superplagen kunnen zorgen.

Reageren via Facebook

Over Gerard Ringenaldus

Gerard Ringenaldus heeft - onder meer - een grote interesse in uitvindingen die de mens en het milieu dienen. Hij is in 1947 geboren, gehuwd, en had een carrière van 40 jaar bij de PTT (tegenwoordig Post NL) Na de VUT, is hij al meerdere jaren met pensioen.