Sync-auteur Saskia Buitelaar derde in Hersenstichting Mediaprijs /2 reacties

Sync-auteur Saskia Buitelaar derde in Hersenstichting Mediaprijs

De artikelenserie over de zogenaamde Katwijkse-ziekte van Sync-auteur Saskia Buitelaar is door de jury van de Hersenstichting Mediaprijs uit twintig inzendingen gekozen als één van de drie beste. Buitelaar eindigde als derde met de verhalen die werden gepubliceerd eind december 2008 (en eerder in het Leidsch Dagblad). Haar verhaal gaat over de zogenaamde Katwijkse ziekte. Deze ziekte is een zeldzame, erfelijke hersenaandoening die ruim driehonderd jaar geleden is ontstaan door een spontane genetische afwijking. Door overerving is de ziekte in Katwijkse families doorgegeven. Buitelaar sprak met deskundigen, patiënten en familieleden en mensen die drager zijn.

De artikelen van Buitelaar zijn hier, deel 1, deel 2 en deel 3terug te vinden.

Dementie

Het artikel ‘Alle klokken zeggen tiktak’ van de hand van Pay-Uun Hiu werd aangewezen als winnende inzending voor de Hersenstichting Mediaprijs 2009. Het artikel werd gepubliceerd in het katern ‘Hart en Ziel’ van de Volkskrant op 11 oktober 2008. De jury oordeelde over de winnende inzending: ‘Het artikel opent een deur. Als leek weet je niet hoe de hersenen werken. Het artikel geeft je aan de hand van de klok – een voor gezonde mensen heel dagelijks vanzelfsprekend fenomeen – een heldere inkijk in de hersenen van een dementiepatiënt. Het artikel is origineel, wetenschappelijk interessant en tegelijkertijd heel leesbaar en toegankelijk. Het geeft inzicht in de complexiteit van de hersenen en in de complexiteit van het wetenschappelijk onderzoek naar de werking van de hersenen. Het draagt aldus bij aan begrip voor de dementiepatiënt.’

Frankenstein

Op de tweede plaats kwam de inzending van Anne Pek ‘Eerst was ik een zombie, nu ben ik het monster van Frankenstein,’ gepubliceerd in Psychologie Magazine van maart 2008. Pek beschrijft vanuit een heel persoonlijk en betrokken standpunt het lot van de vooraanstaande socioloog Helmut Dubiel die op zijn 46ste hoorde dat hij de ziekte van Parkinson had. Hij ontwikkelde een zeer hinderlijke overbeweeglijkheid die vervolgens met deep brain stimulation behandeld werd. De overbeweeglijkheid verdween, maar maakte helaas plaats voor een gevoel van diepe depressie, met de nodige complicaties. Als de electrodes uitgezet worden verdwijnen deze complicaties, maar komt de overbeweeglijkheid terug. Het moeten schakelen tussen deze twee uitersten ervaart hij als ‘obsceen’.

De jury bestond uit:
Bert Mulder, Lector Informatie Technologie en Samenleving aan de Haagse Hogeschool, zie http://www.esocietyinstituut.nl
Annemarie van Gaal, investeerder en media-ondernemer, eigenaar van uitgeverij AM Media, zie www.am-media.nl
Theo van Woerkom, neuroloog verbonden aan het HagaZiekenhuis en voormalig bestuurslid van de Hersenstichting, zie
http://www.hersenstichting.nl/onderzoek/onderzoeken.html#formPost

De prijs wordt morgen uitgereikt tijdens de Publieksdag van de Hersenstichting in de Jaarbeurs.

Reageren via Facebook

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.