SYNC op CES (slot): een exoskeleton voor het leger /reageer

SYNC op CES (slot): een exoskeleton voor het leger

Van 10 tot 13 januari vond in Las Vegas de Consumer Electronics Show (CES) plaats, de grootste beurs voor consumentenelektronica ter wereld. Op SYNC dagelijks een overzicht van de meest interessante innovaties, vandaag: laad je telefoon op in je tas, interactieve muziek en meer.

De makers van het wereldbekende Zwitserse zakmes Victorinox is zoals ieder jaar aanwezig op de CES. Dit jaar met een 1TB usb-drive die, volgens Victorinox, niet te kraken is. Op het moment dat er teveel met de usb-drive wordt gerommeld, zal de stick zichzelf wissen en onklaar maken. De usb-stick is niet goedkoop, de verwachte prijs zal rond de 3000 dollar liggen als het product later dit jaar op de markt komt. Bekijk de pitch hieronder.

Een exoskeleton voor het leger

Het toenemende gewicht van de bepakking van het Amerikaanse leger levert niet alleen een verminderde mobiliteit op, maar levert ook in toenemende mate rug- en gewrichtsklachten op voor militairen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie is op zoek naar een oplossing voor dit probleem. Misschien is de oplossing gevonden door SpringActive Inc, dankzij een exoskeleton. Een exoskeleton is een extern ondersteunend skelet wat bedoeld is om beweging makkelijker te maken. Check de pitch van het bedrijf:

De Moai passen op ons huis en gezin

De standbeelden op Paaseiland beschermden de stammen tegen gevaren. Met dit concept in het achterhoofd heeft het Franse bedrijf Moai & Co een apparaat ontwikkeld dat is vormgegeven als het bekende standbeeld op Paaseiland. In het apparaat zit een serie sensoren, bijvoorbeeld voor het signaleren van koolmonoxide, een sensor die als rookmelder werkt, eentje die temperatuur meet, of ozon signaleert en verschillende bewegingsensoren. De Moai worden via wifi met de router verbonden en geven een melding op je smartphone als er een verandering wordt gesignaleerd.

Van lichaamswarmte naar electriciteit

Eureka Park is een onderdeel van CES dat gesponsord wordt door de National Science Foundation. De aanwezige bedrijven en producten zijn net uit het onderzoekstadium gekomen of zitten daar zelfs nog midden in. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor Body Heat, een apparaat dat de lichaamswarmte, die bijvoorbeeld tijdens sporten ontstaat, omgezet wordt in electriciteit om lichaamssensoren (voor het meten van de hartslag bijvoorbeeld) van electriciteit te kunnen voorzien. Bekijk het filmpje voor meer info.

Zit op de stoel van de regisseur

KDDI is Japans twee na grootste telecom operator (NTT Docomo is nummer een). Dit jaar laat het researchlaboratorium van KDDI de tweede generatie van haar Free Viewpoint-software zien. De vorige versie gaf de mogelijkheid om bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd vanuit ieder oogpunt te bekijken. De technologie werkt met meerdere camera’s, isoleert de speler en zet deze om in een zogenaamde ‘sprite’. Door het combineren van de beelden van de diverse camera’s kan de wedstrijd uit iedere hoek bekeken worden, net zoals bij het voetbalspel Fifa 12.

Dit jaar toont KDDI Research dezelfde technologie (maar geoptimaliseerd), nu voor het bekijken van bijvoorbeeld een uitzending als Holland’s Got Talent of een ander concert. Het bijzondere van deze nieuwe versie is dat de afzonderlijke personen op het podium te verschuiven zijn en de achtergrond kan worden aangepast. Meer informatie over het systeem in de Slideshare hieronder, of bekijk het filmpje.

De Fuel Cell van Powertrekk

Het probleem van een lege batterij voor je smartphone kan op heel veel manieren worden opgelost. Opladen met zonne-energie, of een extra externe batterij gebruiken. De oplossing van Powertrekk en Signa (de maker van de capsules) is vernieuwend: het opladen van je mobiel met water! Om precies te zijn, water en een ‘fuel cell’. Door de chemische chemische proces kan je mobiele telefoon worden opgeladen. Check de pitch hieronder in het filmpje.

De hightech skibril van Recon

Het Canadese technologiebedrijf Recon laat op CES een nieuwe versie zien van de skibril van de toekomst. Het micro display kan in skibrillen van onder andere Uvex worden gezet en levert de skiër of snowboarding informatie over bijvoorbeeld snelheid, hoogte, afdaling en temperatuur. De pro-versie heeft ook nog een verbinding met je smartphone, zodat je nooit meer een telefoontje of sms mist. Bekijk hieronder het filmpje.

Een horloge en telefoon in één

Op CES toont Burg haar nieuwe lijn Watchphones. Een van de modellen is speciaal bedoeld voor kinderen en heeft naast de telefoonfunctie ook de mogelijkheid om het horloge te localiseren op Google Maps (op basis van de afstand van de telefoon tot de zendmasten, de zogenaamde triangulation). Hierdoor zijn ouders in staat om de locatie van hun kind te bepalen. Bekijk de pitch in het filmpje hieronder.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Rob Blaauboer

Rob Blaauboer is principal consultant & innovation thought leader and innovation practice manager bij Logica.
http://nl.linkedin.com/in/robblaauboer