Nieuws/ Tattoo verraadt psychische stoornis /2 reacties

door: Cindy Curré
over: geneeskunde, psychologie
op: 17 juli 2008

De behandeling van patiënten in een psychiatrische inrichting is voor artsen niet altijd eenduidig. Zeker als de patiënten een crimineel verleden hebben en zijn opgesloten omdat ze niet voor een rechtbank kunnen verschijnen door hun psychische gesteldheid, zijn er vaak meer vragen dan antwoorden.

Onderzoekers van het Michigan Center for Forensic Psychiatry maken het de artsen vanaf nu iets gemakkelijker. Het simpele feit of een patiënt met een crimineel verleden in het bezit is van een of meer tatoeages, vertelt veel over zijn psychische stoornissen.

ASPD

De onderzoekers bestudeerden 36 patiënten in een psychiatrische kliniek en oordeelden dat elf van de vijftien getatoeëerde patiënten leden aan ASPD, het antisocial personality disorder. Deze psychische aandoening wordt gekenmerkt door onder andere een gebrek aan inlevingsvermogen met betrekking tot andere mensen, geen spijt hebben van de gepleegde misdaden, pathologische leugens, liegen en bedriegen en fysieke en emotionele agressie.

Maar dat is nog niet alles. De getatoeëerden uit het onderzoek waren ook vaker dan de andere patiënten in het verleden seksueel misbruikt, waren vaker drugsverslaafd geweest en hadden vaker geprobeerd zelfmoord te plegen.

Het onderzoek vertelde niet of er een relatie bestaat tussen het soort tatoeage en de psychische toestand van de patiënten. De resultaten zijn gepubliceerd in Personality and Mental Health.

Bron: Scientific American

Reageren via Facebook