Te vroeg voor een requiem voor Nokia /2 reacties

Te vroeg voor een requiem voor Nokia

In het Duits heet het schadenfreude, in het Nederlands leedvermaak. De opkomst van Apple en Google’s Android en Nokia’s teruglopende marktaandeel worden door sommigen gniffelend ontvangen. “Het eens zo machtige Nokia wordt zomaar verslagen door Apple! Weet je, Nokia die snapt de markt niet meer. Nokia is dood”. Maar het is te vroeg voor een requiem voor Nokia.

Een klein mannetje met een slinger

Wat hebben we toch tegen grote bedrijven? Het is bijna een wetmatigheid die sterk inspeelt op de menselijke psyche. David versus Goliath. De start-up tegen de gevestigde orde. Of het nou een DSB is, die zich afzet tegen de grootbanken, of een start-up die een grote opdracht weet binnen te slepen ten koste van de multinational: wij zijn voor de underdog. De partij die een achterstand heeft, wekt bij ons gevoelens van fairheid en gerechtigheid op. Underdogs spelen daar vaak ook heel slim op in door zich af te zetten tegen de grote spelers.

Als een bedrijf te dominant of te groot wordt, verandert het automatisch in Goliath. Het wordt een ‘800 pound gorilla’. Met deze status ontstaat ook het negatieve sentiment tegen het bedrijf. Underdogs sturen hier vaak ook op; kijk maar naar de reclames van nieuwkomers op de energiemarkt. De gevestigde bedrijven zijn te duur, weinig flexibel, luisteren niet naar de klant, enzovoort.
Microsoft, Nokia en Google zijn door deze fase heen gegaan en ook voor Facebook zal er waarschijnlijk een moment komen waarop ze te dominant worden. We houden niet van te groot!

De positie van Nokia

Als je objectief kijkt naar Nokia, staat het bedrijf er dan zo slecht voor?
Allereerst maar eens kijken naar de marktaandelen van de leveranciers. Apple-fans geven bijna het beeld dat de wereld van Apple is en dat de dominantie op het gebied van smartphones een kwestie is van een paar kwartalen. Maar dat is niet zo. Nokia is en blijft de grootste.

Voorlopig tenminste, want met name Google’s Android is heel sterk in opkomst. Eigenlijk is niet Nokia, maar besturingssysteem Symbian de grootste; Nokia is een fabrikant. Het feit dat Android door diverse fabrikanten zoals LG, HTC en Samsung wordt ondersteund, en Symbian alleen door Nokia, verklaart voor een deel de enorme groei van Android. De voorspelling dat Android in de nabije toekomst het grootste platform gaat worden is dan ook een redelijk veilige. Apple’s iPhone richt zich op de bovenkant van de markt en Nokia heeft de boot deels gemist, waardoor Android in het overgebleven gat kon springen.

Smartphone Marketshares (%) 2009-2010

De beste stuurlui staan aan wal

De nieuwe Nokia-ceo Stephen Elop hoeft zijn werk niet alleen te doen. Voorafgaand aan de strategy day op 11 februari j.l. werd hem op blogs en websites van alle kanten advies geboden. “Nokia moet ook Android toestellen gaan ontwikkelen”, “Vergeet MeeGo en neem Windows Phone 7 voor de high end toestellen”. Gratis adviezen… zo maar voor niets.

Door de ‘burning platform’-memo van Elop, die enige dagen voor de 11e uitlekte, waren de opties voor Nokia duidelijk gereduceerd tot óf een samenwerking met Android, óf een samenwerking met de Windows Phone 7. De andere optie, verder gaan met Symbian en met MeeGo als nieuw high-end platform, zou hetzelfde zijn als op het brandende platform staan en zeggen dat er helemaal geen brand is.

Wat de memo (opzettelijk of per ongeluk gelekt) natuurlijk wel goed naar voren bracht, is de urgentie. Nokia zag haar marktaandeel heel sterk teruglopen en minstens zo belangrijk is: Nokia werd niet langer gezien als een maker van aantrekkelijke smartphones met een hoog ‘hebben’ gehalte. Waar een Nokia je in het verleden überhip maakte (de 8810 of de 9210 Communicator bijvoorbeeld), schamen Nokia-bezitters zich tegenwoordig voor hun smartphone.

Vroeger was deze Nokia 8810 überhip

Ik hoorde letterlijk iemand op de radio zeggen: “Ik heb wel een smartphone, maar geen hippe iPhone. Ik heb maar een Nokia”. In zijn stem klonk de teleurstelling door. Wil dat zeggen dat de nieuwe Nokia N8 (en de komende modellen, zoals als de E7) slechte smartphones zijn? Nee, dat zijn ze niet. De N8 is een prima toestel die rationeel alles biedt wat een gemiddelde gebruiker zou willen in een smartphone. Bellen, internet, een touchscreen, 12 MP camera en natuurlijk voldoende apps. Onderstaande reviews van de iPhone 4, N8 en Galaxy S geven aan dat de verschillen niet zo groot zijn.

Reviews

Het probleem is met name de perceptie en het sentiment rond Nokia. Voorafgaande aan de persbijeenkomst op de Strategy Day in London op 11 februari werd dat al duidelijk. Nokia en Microsoft gaan samenwerken, waarbij het Windows Phone 7-platform het high end platform van Nokia gaat worden.

De reacties waren gemengd en beide aandelen daalden op de beurs (Nokia met 14% en Microsoft met 1%). Nokia vs. Microsoft Sinds de aankondiging is het aandeel van Nokia flink gezakt, waarna het ongeveer op dat niveau is blijven hangen. We weten natuurlijk niet wat de impact op het aandeel geweest zou zijn als gekozen was voor een samenwerking met Google/Android.