Technologische ontwikkelingen heb je zelf in de hand (of arm) /reageer

Technologische ontwikkelingen heb je zelf in de hand (of arm)

Huissleutels, autosleutels, pinpas, OV-chipkaart… het zijn slechts enkele voorbeelden van voorwerpen die binnenkort niet meer in je broekzak zitten maar in je arm. Deze week hebben tien mensen zich laten implanteren met een NFC-chip. Deze technologie is al wat langer bekend, evenals de functies ervan. Maar wat zijn de mogelijkheden als de chip 24/7 wordt meegedragen in de arm? Het komende jaar gaan de tien NFC-pioniers deze vraag beantwoorden.

Het experiment

Permanent Beta, een technologisch platform, is de initiatiefnemer van het experiment. Op hun stand op de IT Innovation Day 2014 kregen de vrijwilligers de chip in hun arm geplaatst. Een kerngroep van technologen gaat het komende jaar kijken naar mogelijkheden voor het plaatsen van toepassingen op de chip. Helemaal nieuw is dit overigens niet. Iemand als Amal Graafstra weet al sinds 2005 hoe het is om met een chip in zijn arm te lopen. Hij is namelijk de oprichter van Dangerous Things, een bedrijf dat verschillende soorten chips fabriceert waaronder de NFC-chip die gebruikt wordt in het experiment. Het leek Graafstra zeven jaar geleden al interessant om te experimenteren met chips in combinatie met het dagelijks leven. Het feit dat hij zich irriteerde aan zijn grote sleutelbos speelde ook een rol in zijn beslissing. Vandaag de dag gebruikt hij zijn arm voor het openen van zijn deur, het starten van zijn motor en in te loggen op zijn computer. Een nieuwere chip met die de hedendaagse NFC-technologie bevat heeft ook een weg gevonden naar zijn andere arm. Zodra Graafstra nu die arm lang een Android-of Windows smartphone haalt, wordt zijn digitale visitekaartje automatisch verzonden.

Mogelijkheden

Bij het horen van de laatste ontwikkelingen zal menig techneut spontaan een utopie voor zich zien waar alles elektronisch geregeld is. Het implementeren en gebruiken van chips voor een groter scala aan handelingen is dan ook zeker een voortvarend begin van deze gedachte. Maar voordat het zo ver is kan er nu al gekeken worden naar de mogelijkheden die bereikbaar zijn met de hedendaagse technologie. De NFC-chips wisselen alleen informatie uit met de chiplezer als er een kleine afstand is tussen beide eenheden. Betalen met smartphones werkt precies met dezelfde chiplezer en NFC-chip. Het zal dan ook niet lang duren voordat er een programma wordt ontwikkeld dat het mogelijk maakt om met de chip in de arm te betalen. Naast betalen is het activeren van huishoudelijke apparaten via de arm ook een mogelijkheid. Een chiplezer in je waterkoker, je arm er langs halen en een aantal seconden later zit je te genieten van een kopje thee. De plek die nu nog gereserveerd is voor de lichtschakelaar kan ook vervangen worden door een chiplezer. Het aandoen van eigenlijk alle elektronische apparaten is mogelijk dankzij de combinatie van chiplezer en NFC-chip.

Praktisch ?

Bij elke stap die de technologie vandaag de dag zet wordt gelijk de vraag gesteld hoe het met de privacy zit. In dit geval kunnen we daar vrij makkelijk over zijn, er is geen probleem. Een NFC-chip wisselt namelijk alleen maar data uit als hij tot op een paar millimeter verwijderd is van een chiplezer. De overheid zal dus niet ongevraagd kunnen meekijken waar jouw arm zich bevind, zolang er geen chiplezer heel erg dicht in de buurt is. In het geval van de NFC-chip is het meer de vraag hoe praktisch/nodig het is. Het openen van een deur is een kleine handeling evenals het aanzetten van een laptop of starten van een motor. Het lijkt erop dat de technologie de behoefte van de samenleving aan het voorbij streven is.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.