Nieuws/ Tegenlicht: Rop Gonggrijp over betrokkenheid bij Wikileaks /reageer

door: Redactie Sync
over: internet, informatica, software, computer
op: 13 januari 2011

Het strafrechtelijk onderzoek naar Wiki-oprichter Julian Assange door de Amerikaanse Justitie heeft, sinds vorige week, ook Nederland bereikt. Aanstaande maandag doet Rop Gonggrijp, internetactivist, in Tegenlicht uitgebreid zijn verhaal over de ware toedracht achter zijn betrokkenheid bij Wikileaks en zijn samenwerking met Assange.

Internet activist Rop Gonggrijp ontving vorige week zaterdag een melding van Twitter waaruit bleek dat de Amerikaanse autoriteiten al zijn persoonsgegevens bij Twitter (zoals IP-adressen, accounts en woonadressen) hebben opgevraagd voor onderzoek.

De discussie rond WikiLeaks en Julian Assange beheerst al weken de nieuwe en de oude media. Maar nog steeds zoekt iedereen naar omschrijvingen, betekenissen en duidingen voor wat WikiLeaks nou precies inhoudt. En wat het heeft veranderd. Zowel wat betreft transparantie en digitalisering van onze informatiecultuur als meer inhoudelijk in democratie en machtsverhoudingen.

Rop Gonggrijp: ´Julian’s gedachte was: zodra er een enorm gat ontstaat tussen wat er werkelijk gebeurt in de wereld en wat de mensen weten …. en niemand in dat gat springt om eens even uit te zoeken hoe een verhaal echt is, dan ontstaat er een situatie waarbij burgers hun regeringen niet meer kunnen corrigeren, waarbij verkiezingen niet meer dienen om de juiste politici aan de macht brengen, waarbij het alleen maar om lege soundbites en spin gaat, en dat is een ongewenste situatie.´

IJsland

Regisseur Shuchen Tan reisde af naar IJsland en sprak daar met Birgitta Jonsdottir, die sinds vorige week ook door de Amerikanen op hun onderzoekslijst is gezet. Jonsdottir is behalve internet activiste ook parlementslid in IJsland, waardoor zij immuniteit geniet. Tegenlicht sprak ook met de hackers Smari Mc Carthy en Gudmundur Gudmunsson. Zij zaten samen met Assange en Jonsdottir in “de Bunker” waar de inmiddels beruchte “Collateral Murder” video geproduceerd is. Op deze video is te zien is hoe een Amerikaanse gevechtseenheid Irakese burgers doodt.

Rop Gonggrijp: ‘Er was natuurlijk wel een soort van gevoel dat het vervelend zou zijn als de Defence Department zich volledig kan voorbereiden op wat er nu gelekt gaat worden. Daar kun je je allerlei voorstellingen bij maken: inlichtingendiensten die gaan proberen uit te vinden wat er in een huis gebeurt. De makkelijkste manier is voor de ramen gaan staan natuurlijk. Dus daarom doe je de gordijnen dicht. Ik geloof niet dat dat een bizarre voorzorgsmaatregel is’.

Wat is er waar van de Amerikaanse beschuldiging dat de groep rondom Assange gezien moeten worden als een cyberterroristisch netwerk, dat zich heeft beziggehouden met spionageactiviteiten? In Tegenlicht het ware verhaal over een kleine groep idealisten die vanuit een huisje in IJsland de wereld op haar grondvesten deden schudden. Aanstaande maandag om 20.55 uur op Nederland 2 in Tegenlicht: De WikiLeaks Code.

Reageren via Facebook

Reacties