Tele-operations, de nieuwe industriële revolutie /reageer

Ketting

Het profileringgebied Software Engineering van het Embedded Systems Institute heeft twee postdocplaatsen toegekend aan het tele-operationsprogramma. De onderzoekers gaan werken aan een universele tele-operationsrobot en gaan binnen twee jaar tijd een experiment met tele-operators realiseren. Aan hen de taak om het bestaande onderzoek op dit gebied te rangschikken en te integreren tot iets nieuws. “We hebben bij wijze van spreken al veel kralen in dit onderzoek, maar er is nooit een ketting van gemaakt”, aldus Van Hee.

“Het is geen virtual reality, het is de echte wereld. Als een robot een ei uit een kippenhok gaat halen, moet het ei wel heel blijven”

Er zijn daarbij natuurlijk veel problemen om op te lossen, ook bij de standaard robots die geen microchirurgie hoeven uit te voeren. Een van de belangrijkste problemen is hoe je gevoel kunt overbrengen. “Het is geen virtual reality, het is de echte wereld. Als een robot een ei uit een kippenhok gaat halen, moet het ei wel heel blijven”, legt Van Hee uit. “Het leuke van de tele-robot die we voor ogen hebben, is dat het maar één soort robot hoeft te zijn. Eentje die via zijn menselijke bestuurder in feite alles moet kunnen. Op den duur zou iedereen wel eens zo’n ding in huis kunnen hebben.”

Discussie

Of robots specialistisch zouden moeten zijn of van een standaard soort is nog een punt van discussie, ook tussen Van Hee en Steinbuch. Steinbuch ziet meer in specialistische robots, een andere doelstelling is volgens hem naïef. Van Hee stelt dat een universeel type nodig is. “De reden hiervoor is dat we de omgeving niet willen aanpassen. De slave moet dus minstens kunnen werken waar een mens dat ook kan. En omdat alle mensen - bijna - gelijk zijn, hoeven we dus maar één type slave te hebben”, betoogt Van Hee.

Dit artikel verscheen eerder in Cursor, het informatie- en opinieblad van de TU/e.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Paula van de Riet

Paula van de Riet is een tweetalige journalist en tekstschrijver. Zij schrijft momenteel voor diverse uitgaven van TU Eindhoven, levert aan verschillende reclamebureaus en maakt speeches voor de gemeente Eindhoven. Ook weet men haar te vinden voor vertalingen naar het Engels. Email: plm.vanderiet@chello.nl