Nieuws/ Telefoontjes ontvangen op je mailadres /1 reactie

door: Audrie van Veen
over: gadgets, mobiel, communicatie, businesstrends
op: 27 maart 2008

Binnenkort kiest jij zelf hoe je bereikt wilt worden. Degene die jou wil bellen kiest je naam, en jij geeft zelf aan of je een mobiel telefoontje wilt ontvangen, een voicemail, een voicemail via de mail, een sms of een sms in je mailbox. De beller kan zelfs naar je website gestuurd worden. De nieuwe technologie ENUM (Electronic Numbering Mapping) koppelt namelijk mobiele technologie en internet.

Telefoonnummer als identificatie

Je telefoonnummer werkt als wereldwijd, uniek identificatiemiddel om andere gegevens aan te verbinden. ENUM er koppelt een domeinnaam aan.
Met deze technologie kan de eigenaar van het telefoonnummer zelf aangeven op welke wijze hij bereikt wil worden, ongeacht waar hij zich bevindt en of hij nou een computer, telefoon of PDA gebruikt. Via een software-applicatie die op deze apparaten werkt, stelt hij dit namelijk zelf in.
De technologie is niet afhankelijk van de gebruikte telecomprovider. Met ENUM kunnen ook agenda’s op verschillende media (internet, pc, PDA) op elkaar afgestemd worden.

Kosten

Net als voor het registreren van een domeinnaam, zal voor het registreren bij ENUM betaald moeten worden. ENUM kan op dit moment nog niets over de prijsstelling zeggen, maar schat in dat het vergelijkbaar is met domeinnaamregistratie. Daarbovenop komen kosten voor het gebruik van de ENUM-toepassingen.

Nederland is er vroeg bij

Sinds 26 maart 2008 is ENUM in Nederland operationeel. Mark Frequin, directeur-generaal van het ministerie van Economische Zaken liet zich als eerste gebruiker registreren.
In enkele andere landen wereldwijd is ENUM al operationeel of in een trial-fase, maar volgens Frequin is Nederland een van de koplopers, wat het Nederlandse bedrijfsleven een mooie kans biedt om voorop te lopen.

De dienst wordt in Nederland beheerd door de Stichting ENUM Nederland, een onafhankelijke non-profit organisatie, die de nieuwe domeinnamen bijhoudt. De introductie is ondersteund door ECP.NL (Platform voor eNederland), ISOC (Internet Society Nederland) en het Ministerie van Economische Zaken.

Startschot

De registratie gaat via derde partijen, zogenaamde registrars. De registratie van de eerste officiële gebruiker is het startschot voor registrars om zich aan te melden.
Binnenkort kun je op de site van ENUM checken of je telefoonnummer voor ENUM geschikt is.

Reageren via Facebook