Telemedicine: de 24-uurs virtuele thuisdokter /1 reactie

Ook op het gebied van privacy speelt de beveiliging van de draadloze netwerken. Niemand wil dat patiëntengegevens op deze manier op straat komen te liggen. En dan is er nog de dataverwerking. Hoe meer mensen zich aansluiten op medische monitoring op afstand, hoe belangrijker het wordt dat de capaciteit van de dataverwerking stabiel is.

Niemand wil dat patiëntengegevens op straat komen te liggen

Op het gebied van de medische monitoring op afstand staan nog vele verbeteringen te wachten. Onderzoeker Wegdam van de Universiteit Twente noemt twee voorbeelden van state of the art onderzoek. Dat is een pilot project naar het monitoren van de eerste signalen van epilepsie en het op afstand ondersteunen van mensen met chronische pijn. ‘Wij maken daarvoor gebruik van een bestaand sensorsysteem en een mobiele telefoon met Windows Mobile software. Dat werkt naar ieders tevredenheid, maar of dat naar de markt gaat is de vraag. Verzekeraars vergoeden niet gauw nieuwe ontwikkelingen en of het goedkoper is, weten we pas goed als het werkt in de praktijk.’

Uit een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam in 2004 blijkt dat de bereidheid om nieuwe applicaties en toepassingen te leren gebruiken groot is zolang het nut van het product duidelijk is. Weerstand komt er als nieuwe technologie door het management wordt opgelegd. Dat geldt vooral voor artsen die gewend zijn zelfstandig te werken en zelf te beslissen. Daarentegen is bij hooggeschoolde zorgverleners zoals artsen de bekendheid met nieuwe media beter en dus ook de bereidheid hoger om nieuwe toepassingen uit te proberen. Een kritiek punt bij telemedicine is dat de verantwoordelijkheid voor de medische handeling voor een deel bij de patiënt komt te liggen. Die moet zorgen dat de sensors zijn aangesloten en alles aan zijn kant van de lijn werkt. En in het geval van bijvoorbeeld trombose moet een patiënt de waarden doorgeven via een website aan de trombosedienst. Voor artsen zal het moeilijk zijn die taak uit handen te geven.

Volgens Wegdam hangt de vraag of de medische zorg op afstand zal aanslaan, mede af van de gekozen businessmodellen en de bereidheid van patiënten en artsen om systemen uit proberen. ‘Regionale initiatieven lijken de meeste kans te maken vanwege de beperktere complexiteit van het optuigen van een zorgnetwerk op afstand. Goede voorbeeldstudies kunnen daarbij helpen.’

Reageren via Facebook

Over Marco van Kerkhoven

Marco van Kerkhoven is bioloog, journalist en onderzoeker bij het Kenniscentrum Communicatie en Journalistiek van Hogeschool Utrecht. Hij doet promotieonderzoek naar nieuwe media businessmodellen.